Viktigt att prata om sex i kyrkan

Vi har inte varit bra på att prata om sex i kyrkan. Den enda undervisning jag som tonåring fick, var en pastor som sa att vi skulle bevara vår renhet. Vad han menade med det sa han inte. Vi har också kört med liknelsen om äppelskrutten. Tjejerna fick höra att de var som ett äpple. När de hade sex med en kille tog han ett bett. När de haft sex med många olika var de bara en äppelskrutt. Vem vill ha dem då? För att inte moralisera och skuldbelägga har vi sedan ofta varit osäkra och inte vetat vad vi ska säga och hur vi ska säga det.

Nu har Regeringen beslutat att vi ska prata mer om sex och relationer i skolan. Det måste vi också göra i våra församlingar. Anvisningarna i Sexualitet, samtycke och relationer, som ämnet nu heter, är riktigt bra och något vi kan ställa upp på och knyta an till – men från en kristen värdegrund. Något man inte kommer att göra i skolan.

• Undervisningen ska ”främja elevernas hälsa och välbefinnande.” Det är något som Bibelns undervisning om kärleksfulla, trogna och hållbara äktenskap också gör. Lyckas vi med den utmaningen så mår vi och våra barn mycket bättre och lever också längre.

• Skolan ska stärka elevernas förmåga att göra medvetna och självständiga val. Då bör vi undervisa om att att vänta med sex tills man är gift är ett alternativ. Något som många kristna ungdomar fortfarande tycker är rätt, men definitivt inte lätt. Men göra det utan att skuldbelägga som vi ofta gjort. Vi behöver också fokusera ännu mer på stärka deras självkänsla. Då kan de göra mer självständiga val, de faller inte för grupptrycket och har ofta inte ett sexuellt riskbeteende.

• Undervisningen ska skapa en samtyckeskultur där sex bygger på frivillighet och ömsesidighet. Först nu har vi fått en samtyckes­lag. Men det finns en samtyckes­lag redan i Bibeln, som vi av någon anledning inte har undervisat om. Där står tydligt att i äktenskapet bestämmer kvinnan vad mannen får göra när de har sex. Ömsesidighet är också viktigt. Mannen ska tillfredsställa sin fru. Inte bara se till att det går för honom (1 Kor 6: 3-4).

• Eleverna ska också utveckla ett kritiskt förhållningssätt till hur relationer och sex framställs bland annat i porren. Där finns det mycket vi kan kritisera från en kristen värdegrund. Inte bara från en feministisk. Vi behöver uppmuntra våra ungdomar att vara normkritiska mot den slit och slängattityd som gör att många, framför allt tjejer, mår dåligt.

• Skolan ska bekämpa hedersrelaterat våld och hedersförtryck. Det gjorde Jesus långt innan vi ens börjat använda begreppen. Han kritiserade de män som ville stena en kvinna för att hon begått äktenskapsbrott. Vi ska bekämpa hedersförtryck och framhålla hur viktigt med jämställdhet. Men Bibeln uppmanar oss män att ta ett steg till. Vi ska älska våra fruar som Jesus älskat församlingen – alltså villkorslöst. Det innebär att vi inte ska se till att det alltid är rättvist. Utan vara beredda att ibland ge mer än vi just då får tillbaka.

• Undervisningen ska motverka begränsande könsroller och aktivt främja jämställdhet. Där är Jesus också en positiv förebild. Han jagade inte efter pengar, makt och sex som många män alltid gjort. Han skämdes inte för att gråta och visade mycket empati. Han bemötte också kvinnor på ett respektfullt och jämställt sätt som inte var vanligt på den tiden.

Vi måste börja prata mer om sex och relationer med våra ungdomar. Att vi så ofta gjort det är inget annat än ett stort svek som gjort att många farit illa. Vi ska också sluta fega ut och i samhällsdebatten våga visa att kristna värderingar bidrar till sex blir en källa till både glädje och lust.

Alf B Svensson

leg psykolog

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.