Utsagor i GT är inte tidlösa trossatser

Tack Ingegerd för att du tagit dig tid att läsa mina artiklar angående Israels agerande mot Palestina (Sändaren 18/2023).

Tyvärr kan jag konstatera att din utgångspunkt I gamla testamentets profetior gör att vi kommer fram till helt olika slutsatser.

Sedan jag blev kristen i 30-årsåldern, i församlingsgemenskap och på universitet, har jag fått höra att man ska läsa det gamla testamentet med det nya testamentet som ett filter. Jag betraktar inte utsagor i GT som tid­lösa trossatser som ska tillämpas i dag. Ta bara stening och utrotning av fiender som exempel.

Humanitärt, medmänskligt perspektiv

När jag i många ord ­beskriver ­Israels massiva förtryck av det i jämförelsevis obeväpnade ­palestinska folket gör jag det ur ett humanitärt, medmänskligt perspektiv. Vad gjorde Jesus? Han bytte det dåtida nationalistiska perspektivet till ett universellt. Begreppet Israel vidgades. Judar och människor ur alla folkslag har tillträde till det nya gudsriket. Det gamla förbundet är fullbordat i honom. Nu gäller inte längre ”öga för öga eller tand för tand”! För att detta ska kunna genomföras behöver han ta bort vårt stenhjärta och låta oss förvandlas genom sin helige ande.

Olika bibelsyn

Gud är emot alla krig. Gud är kärlek. Det är min tro och så är den gudsbild jag fått med mig. Vi har olika bibelsyn Tillenius och jag och det får vi respektera utan att nedvärdera varandra. Att en ”bokstavstrogen” bibelsyn skapar en proisraelisk inställning i dagspolitiken beklagar jag. Att ensidigt applådera den israeliska apartheidpolitiken, nu senast konstaterad och beklagad av före detta utrikesministern Carl Bildt, bidrar till ett omänskligt, utdraget lidande för det palestinska folket. Den moraliska skada generationer av israeliska ung­domar, under flera års värnplikt på Västbanken, åsamkas ska inte heller underskattas.

Det internationella samfundets agerande är helt oförståligt. Vår regering och till och med på ministernivå i EU talar man om Israels rätt att försvara sig. I stället borde man utfärda sanktioner mot Israel och stötta det palestinska civilsamhället i ickevåldskampen som det gjordes med framgång i Sydafrika.

Bo Härdne

 

Fotnot: Härmed avslutas ­debatten mellan Bo Härdne och Ingegerd Tillenius. /Red

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ingegerd Tillenius
Härdne tog sig förnäma tankar. Jag inte läst mer än det första israelhatet som rapas upp som en robot. Hånet mot min övertygelse är skamligt. Min censur gäller den judiska saken. Som om Härdne är en representant för Guds rike... Varför är världens judar förknippade med geografin mellan Medelhavet och Döda havet. Söder om Libanon och norr om Egypten om inte Bibeln är sann? Ingen ska inbilla sig vara rättvis som hävdar att judarna ska avstå öronmärkt mark! Det finns över tjugo muslimska stater och behöver inte mer. Islam är ingen religion utan politik. I Koranen står vad judar och kristna är ur deras perspektiv. Kristna som är födda på nytt alltså...