Teologiskt samtal och politisk påverkan går hand i hand

Karin Wiborn

Karin Wiborn gick på rektors- och professorsinstallation på Enskilda Högskolan Stockholm i fredags och fick med sig en röd tråd om kallelse, omvändelse, teologi och varsamt liv.

Enskilda högskolan, Stockholm, installerade och välkomnade Niklas Holmefur till rektor, samt fyra professorer i veckan som gick. Jag lyssnade till tre av professorernas föreläsningar i samband med högtiden och fick med mig en viktig och spännande röd tråd. Joel Halldorf talade om mellanrummets betydelse och vikten av långsam läsning, Petra Carlsson om strandkanten där nya tankar prövas och skapas i närheten av det självklara och Jonas Ideström om vikten av att utbilda pastorer och präster som gör teologi. I vår tid, som liksom alltid är den yttersta, var det välbehövlig undervisning om såväl långsamhetens betydelse, nödvändigheten att pröva nya tankar med risk att bli anklagad för heresi och att teologin, läran om Gud, blir meningsfull i verkligheten, mitt i våra levda liv.
Så låt oss tala om Gud och vår tro med varandra. Låt oss pröva tankar och vägar för att skapa och göra teologi för vår tid som är märkt av ekologisk kris, våld i svenska samhällen och krig och konflikter i världen.

Omvändelsebranschen

Det grekiska ordet för omvändelse, metanoja, som också kan översättas med sinnesändring är viktigt. Som kyrkans folk är vi i omvändelsebranschen. Vi har gott om förebilder i såväl gamla som nya testamentet. Profeterna är starka i sina uttryck när de talar till Israels folk om att vända om. Inte så sällan handlar det om hur den faderlösa, främlingen ­eller invandraren och änkan behandlas. Hade det varit i dag hade säkert skapelsen funnits med på listan. Kort och gott förkunnar profeterna att om ni inte vänder om och visar omsorg kommer ni inte att bestå.

Återerövrar långsamheten

En sinnesändring på alla nivåer är nödvändig för att världen ska bestå. Professor Halldorf problematiserade vår tids läsning där skärmarna lockar oss till att läsa texter genom en snabb ­scanning i jämförelse med den långsamma läsningen som ­leder oss till eftertanke. Vi behöver en läsningens omvändelse där vi återerövrar ­långsamheten som ger tid för reflektion där orden kan inkarneras, bli en del av oss själva. Professor Carlsson påminde om hur det samiska livet och sinnet kan fördjupa vår känsla för naturens helighet och inkludera skapelsen tydligare i vår teologi. Det spritter i kroppen av längtan att följa professor Ideströms råd och göra teologi, leva teologi, för människor och skapelsens skull.

Upprop för klimatet

I veckan som gick lämnades ett upprop för klimatet till statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, samt utbildningsminister Mats Persson. Uppropet var undertecknat av 30 personer i kyrkor och samfund som ställer fyra krav i syfte att hejda den accelererande klimat- och naturkrisen. För Sveriges del handlar det närmast om att till 2030 minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent. Ett mål som i sin tur får stor betydelse för om vi kan klara Riksdagens beslut att vara klimatneutrala år 2045. Nu pågår en öppen namninsamling upprop för klimatet. Välkommen att underteckna!
Samtidigt som vi vill påverka den svenska politiken behöver det teologiska samtalet fortgå. Hur gör vi teologi i vår tid? Där människor kämpar mot höga bensinpriser samtidigt som klimatet kippar efter andan. Hur är Gud närvarande i vår tid? Den långsamma läsningen har bäring på hela livspulsen. Är det så att vi kallas till omvändelse till ett långsammare och varsammare liv? En sinnesändring där kropp, själ och ande hinner med i samspel med naturen.

Karin Wiborn
biträdande kyrkoledare

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
JAN CLEWEMAR
1 mars 2023_STORT TACK Karin Wiborn för din PERSPEKTIV-artikel i dagens Sändaren! I anslutning till den här meningen i din text: "Nu pågår en öppen namninsamling upprop för klimatet. Välkommen att underteckna!" undrar jag var/hur man har möjlighet till en öppen påskrift i uppropet. Ursäkta besväret men jag har inte lyckats finna något om detta på "nätet". Bästa hälsningar med tillönskan om Guds välsignelser i allt för alla kristna samfund och kyrkor! jan.clewemar@gmail.com