Tänk vilken ynnest att få möta människor i ögonhöjd

Equmeniakyrkans vagn lockade till många goda samtal.  Foto: Timea Hedlund, bildbudskap.se

När jag var tonåring på 80-talet upplevde jag att det fanns en motsättning mellan de kristna som ville evangelisera och de som ägnade sig åt diakoni. Idag finns inte längre denna motsättning bland unga kristna. Det är mer en självklarhet att evangelisation och diakoni hänger ihop.

Vårt uppdrag är ju självklart dubbelt. Missionsbefallningen i Matt 28 lyder: Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar. Några kapitel tidigare, i Matt 25, berättar Jesus om hur det blir när han kommer tillbaka som kung: ”Sedan skall Kungen säga till de som står till höger: ´Kom, ni som har fått min Faders Välsignelse, och ta över det rike som väntat er sedan världens skapelse. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig något att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig… Sannerligen, vad ni har gjort mot någon av dessa mina minsta som är mina bröder, det har ni gjort mot mig.”

Vårt uppdrag är dubbelt, eller snarare ett: att leva ut trons kärlek i ord och handling - genom evangelisation och diakoni.

40 000 söker sig till Malung

Region Mitt, där jag är regional kyrkoledare, består av mindre städer, samhällen och landsbygd. 105 församlingar och 40 föreningar där många är små. Många församlingar ligger i samhällen som kan kategoriseras som avfolkningsbygd. Just nu när jag skriver detta befinner jag mig i Malung på Dansbandsveckan. Malung är ett litet samhälle med 5000 invånare men under Dansbandsveckan ökar antalet människor med många hundra procent. Folk bor i sina husvagnar/husbilar på varenda ledig gräsplätt. Arrangörerna uppskattar att över 40 000 danssugna människor söker sig hit. Man kommer naturligtvis nästgårds ifrån: från Lima, Nås, Vansbro, Svärdsjö, Falun, Borlänge, Hedemora och Smedjebacken – men också från Helsingborg, Falkenberg, Jönköping, Smålandsstenar, Kalmar, Stockholm, Lidköping, Nyköping, Tierp, Laholm, Umeå, Skellefteå samt Göteborg och Lindome.

Equmeniakyrkans husvagn

Här finns vi med Equmeniakyrkans husvagn. Lillmokyrkan har bjudit in oss som regionpersonal att hjälpa till med en satsning på Dansbandsveckan. Vi vill som kyrka möta människor på deras hemmaplan. Därför finns vi här och därför är vi på turné med Equmeniakyrkans husvagn på nytt nu efter Covid-pandemin. Den har besökt Sveriges största midsommarfirande i Leksand och nu dansbandsveckan i Malung. Senare blir det Classic Car Week i Rättvik. Efter det Flygfesten i Dala Järna som lockar 40-50 000 besökare och till sist en ekumenisk satsning i Ockelbo.

Det handlar om väntandets evangelisation. Inte påträngande, utan att bara finnas där som kyrka och samtala om det besökarna vill samtala om.

Lite kyrkkaffe och ett vänligt leende, så är samtalen igång om allt mellan himmel och jord. Samtalen berör allt ifrån människors yrkesval, ensamhet, sorgen efter dödsfall, engagemang i kyrkan eller inte, tro som bär, kristnas och kyrkans alla misstag och övergrepp, livet efter döden, livets ’holy moments’ och vem Jesus på riktigt är. Det handlar om väntandets evangelisation. Inte påträngande, utan att bara finnas där som kyrka och samtala om det besökarna vill samtala om.

Plötsligt händer det. Leenden, skratt, tårar, bön och förbön till en bakgrund av ljuv dansbandsmusik. Möten på riktigt - i ögonhöjd.

Många glada och varma hälsningar från P-O Byrskog och Dansbansveckan i Malung.

P-O Byrskog
regional kyrkoledare

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.