Sverige har haft fred i 200 år – fortsätt så

Natos högkvarter i Bryssel. Foto: Virginia Mayo

För eller mot Nato är en debatt som debatteras. Nu råder överdriven tilltro till Nato av rädsla. Vad innebär medlemskap i händelse av invasion eller krig? Skyldigheter och rättigheter behöver klargöras.

Nato är ett hot för Putin som varnar fler länder för att ansluta sig. Hur skulle Nato agera för oss i händelse av angrepp? Putin vill se en annan världsordning som säkert kommer men inte hans version...

Nato har inget eget försvar utan är en miltitärallians beroende av medlemsländernas egna försvar som måste upprustas oavsett. ”Särintresse” sa statsminister Reinfeldt när dåvarande ÖB begärde mer pengar till vårt försvar. En otrolig inställning. Den regeringen avskaffade värnplikten. Sänka skatter var och är drivkraften. När pandemin slog till och företag påstod sig ha ekonomiska problem var det ingen hejd på krav om bidrag från den annars så föraktade regeringens generösa bidragssystem. Överdrifter förekom också. Trovärdigheten haltar betänkligt.

Är Sverige redo att skicka soldater in i konflikter i världen under Natos flagg? Jag har trott att Nato var en organisation av demokratier. Så blir jag varse att Turkiet är ett medlemsland med en despot vid rodret. Vad han är kapabel till vid hot har framgått med all önskvärd tydlighet. Några fler länder i öst har tveksam demokrati och än mindre yttrandefrihet milt sagt. Vad har demokratier för gemensamt med diktaturer i fredens sak? Här finns massor att ta ställning till för svenskt vidkommande. Nu går det undan. Annars är det trögt i portgången.

President Zelensky med osedvanligt civilkurage fick kalla handen av Stoltenberg för att inte riskera ett tredje världskrig. Är den risken undanröjd? Om alla Skandinaviska länder ansluter sig till Nato ökar väl risken snarare för vad en desperat Putin kan ta sig för opålitlig som han är. Säga ett och göra ett annat. Återupprätta Sovjetunionen har sannolikt varit hans sluga strategi sedan han tog makten för dryga tjugo år sedan. Gotland ingår inte.

Danmark och Norge blev under andra världskriget ockuperade. De gick med i Nato som är logiskt ur deras perspektiv. Att Sverige var ett transitland för tyskarna kan med mycken självkritik försvaras av alliansfriheten. Hur Norge kunnat förlåta är gåtan. Trots det fega agerandet är Nordens länder föredömen inför världen som fredliga grannar. Till trygga Skandinavien vill många komma och stanna. En alliansfri nation kan ha medling som uppdrag.

Nu springer alla åt samma håll som om Nato är en försvarsmakt allt i allo. Jag vet inte! Nu är Moderaterna villiga att ge miljarder till ”särintresset” försvaret. Omvändelse under galgen. Har Natos inblandning i konflikter enbart varit framgång? Inget annat land än Ryssland skulle militärt kunna invadera Gotland och sannolikheten torde vara liten. Kaliningrad inger respekt i sitt strategiska läge nära vår gräns.

”The invisible war” är allvarligare hot mot klotet! Cyber­attacker är mycket oroande i all digital sårbarhet. Vi hör ofta om cyberattacker, än så länge hanterbart. Den tekniska utvecklingen är enormt imponerande men man är överlag digitalt naiv. All teknik har medfört att mänsklig service spårat ur ­rejält. Det mesta i vår vardag ersätts ­digitalt. Om det kontantlösa samhället vet vi var vi kan läsa.

Förståsigpåare som ensidigt talar för Nato hävdar ”vi måste tänka nytt” är en dråplig kommentar mitt i allvaret. Vi har haft fred som alliansfria i mer än 200 år. Tänka nytt är alltså att tänka krig. Bryta mönster är ibland nödvändigt på det privata planet men också i sakfrågor av annat slag än denna.

Cyberkrig, kärnvapen, biologiska stridsmedel, terrorism och islamism är globala hot som kan drabba urskillningslöst liksom pandemin gjorde.

Jag är nog inte ensam om att undra över vad som är på gång i hittills trygga Sverige.

Ingegerd Tillenius

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.