Svenskar – säg nej till övervakningssamhället

Ska medborgarnas digitala korrespondens och innehåll i molntjänster kunna avkrypteras, öppnas och granskas av artificiell intelligens för att avslöja exempelvis övergrepp mot barn? Frågan avgörs just nu i EU.

Den som läst Orwells bok 1984, som skrevs redan 1948, ser nu profetian förverkligad utan alltför högljudd klagan.

Förslaget skapar möjligheter för total övervakning, hög risk för feltolkningar, försvagad kryptering som kan utnyttjas av kriminella, och går tvärt emot mänskliga rättigheter.

Eftersom Sverige är ord­förandeland i EU, första halvåret 2023, har svenskarnas inställning betydelse, och därför bör frågan genomgå nationell debatt.

Övervakningsstat likt Kina

Hur kan det vara att brottsbekämpning enbart tycks vara möjligt genom en övervakningsstat likt Kina? Är det inte ett bevis på ytterst låg kreativitet och kompetens? Hur vore det om vi byggde ett proaktivt samhällssystem där vi gemensamt utvecklar vishet i hela befolkningen så att människors psykiska och fysiska hälsa ligger på topp och grogrunden för alla typer av brott minimeras? Det är fullt möjligt att uppnå och skulle minska många andra samhällsproblem och faktiskt också skapa ett livsbejakande samhälle. Det verkar inte finnas brist på information och kunskap, men förmågan att använda kunskapen, det vill säga vishet, verkar det vara stor brist på.

Inte längre ett föregångsland

Sverige är tyvärr inte längre det föregångsland som vi länge varit stolta över. Därför behöver vi starta en nationell dialogprocess, kanske genom studiecirklar, där hela befolkningen är involverad, för att revitalisera vår värdegrund, insikt och kreativitet.

Christer Nylander

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.