Stor dövhet inför hur kristna palestiner uttrycker sig

I ett i övrigt ovanligt spänstigt nummer av Sändaren (35/2020) läser vi också ett debattinlägg med spretiga meningar om konflikten Israel-Palestina.

Redaktionen sätter en mer provocerande rubrik än vad som skrivs i inlägget och lyfter fram en mening som visar inläggets ensidiga hållning. Ordet rättfärdighet nämns med hänvisning till ett upprop, som dock inte namnges.

När vi läser inlägget blir det tydligt hur stor dövheten är inför hur kristna palestinier tänker och uttrycker sig, när det gäller konflikten.

Det finns ett starkt rop om rättfärdighet bland kristna i Palestina. Sedan mer än 10 år. Det senaste ropet kallas ”Cry for Hope” och bär på lika många års ökande förtvivlan över situationen för människor både i Israel och i Palestina. Också bland judar i Israel hörs samma rop om rättfärdighet.

Ett kort utklipp från uppropet speglar författarnas hållning: ”Studera och dekonstruera (påvisa ofullkomligheter; vår notering) de teologier och den tolkning av Bibeln som har använts för att rättfärdiga förtrycket av det palestinska folket. Erbjud teologier som med profetisk röst kräver en inklusiv vision för israeler och palestinier, som bekräftar att Gud skaparen är full av kärlek, nåd och rättvisa – inte av diskriminering och förtryck. … Med detta ställningstagande bejakar vi vårt medlemskap i det brutna brödets gemenskap, i Kristi kyrka som förverkligar sitt uppdrag att sprida den goda nyheten om Guds kärlek, barmhärtighet, förbarmande och överflödande liv för alla”.

Vi skulle varmt välkomna ett initiativ från Sändaren-redaktionen att publicerar hela uppropet!

Kenneth Kimming
Lennart Molin

Representanter i styrgruppen för det ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.