Stoppa utvisningarna av ungdomarna!

Unga ensamkommande flyktingar från Afghanistan fortsätter sina vädjanden om att slippa bli utvisade till det krigshärjade hemlandet.

Samtidigt kommer allt fler tecken på att säkerhetsläget i Afghanistan fortsätter att försämras. Kriget och våldshandlingarna sprider sig. Argumentet om att man kan skicka tillbaka asylsökande till vissa ”säkra” regioner i Afghanistan är inte längre hållbart. Det är uppenbart att kriget och våldshandlingarna sprider sig.

Många av de ensamkommande flyktingarna är dessutom shiamuslimska hazarer, som är särskilt utsatta för hot och attacker från såväl talibaner som grupper närstående IS. Ett antal av de yngre kommer från Iran där de levt som flyktingar utan tillstånd; de har flytt därifrån då det hotats av deportation eller tvångsrekrytering till kriget i Syrien. 

Flera av dem har inte varit i Afghanistan på många år, en del är födda i Iran. Att skicka dem till Kabul utsätter dem för särskilt stora risker då de i en rad fall inte har något mänskligt nätverk alls att anknyta till.

Läget är nu så svårt att Afghanistans flyktingminister vädjat om att Sverige skulle avbryta utvisningarna av afghanska medborgare.  Det är uppenbart att afghanska myndigheter nu inte har kapacitet att ge skydd till dem som sänds tillbaka. Det konstaterade också den norska migrationsmyndigheten nyligen.

Det går att sätta stopp för utvisningarna utan att det innebär ministerstyre, bara den politiska viljan finns. Riksdagen kan besluta om en form av amnesti för de afghanska flyktingar som nu befinner sig i Sverige. Det är inte otänkbart att ett sådant lagförslag från regeringen skulle få stöd också av Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

 Vice statsminister Isabella Lövin tog upp frågan om de ensamkommande afghanska ungdomarna i sitt sommartal. Hon påpekade att handläggningstiderna för de asylsökande varit extremt långa och att många yngre hinner fylla 18 år innan beslutet med följd att många fler riskerar att utvisas. ”Miljöpartiet vill ge de här ungdomarna en ny chans att få stanna i Sverige. Jag uppmanar andra partier att samarbeta med oss för att göra det möjligt”.

Denna vädjan var förstås också riktad till det större regeringspartiet. Vi är övertygade om att många socialdemokrater i landet hoppas att partiets ledande förreträdare ställer sig bakom Lövins förslag.

Vi gör det tveklöst. 

Georg Andersson

tidigare migrationsminister

 

Viola Furubjelke

tidigare ordförande i riksdagens

utrikesutskott

 

Thomas Hammarberg

tidigare Europarådets kommissioner för mänskliga rättigheter

 

Vanja Lundby-Wedin

tidigare LO-ordförande

 

Evert Svensson

 tidigare ordförande för

Broderskapsrörelsen

 • 8 Kommentarer

 • Lägg till ny kommentar
 • Thomas Kärrlander

  Visserligen har detta redan debaterats mer än lovligt mycket, men eftersom det fortfarande är lika onyanserat så känner jag mig nödgad att också fortsätta försöka öppna ögonen på de som inte kan se:

  Den här gången länkar jag till en vlogg om hur en ung tjej med familj åker på shoppingresa till Kabul från Dubai med lilla Ina från Danmark. 

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=eL0v0pwiWt0

 • Johnny Schimmel

  Det finns kanske hopp för socialdemokratin.... eller är det så att den var bättre förr när dessa personer satt vid ådrorna?

 • Brita Coutinho

  Heder åt er!
  Ni har inte sålt er för 30 silverpenningar!

 • Vivi-Anne Sundqvist

  Otaliga samstämmiga rapporter finns om bristfälliga utredningar av MV, ej tillförlitliga medicinska undersökningar och hur osäkert, farligt och grymt läget är i Afghanistan. Det är ett självklart, orubbligt krav till vår regering: Stoppa avvisningarna för de barn och unga som kom 2015 och nu lever i en inhuman mardröm!

 • Sven Andersson

  Thomas, varför skulle din referens till en vlogg  om en kvinna som inte ens är säker på om lilla Ina kommer från Danmark eller Sverige vara mer nyanserad än 11 tunga barnrätts- och biståndsorganisationer (som startat novemberuppropet)?

  Varför skulle din rapport om shopping i butiken France on market i Kabul vara  mer korrekt än Amnestys rapport därifrån?

  Och varför skulle detta egendomliga klipp vara mer trovärdigt än t.ex. bedömningen av Daniel Grahn på Erikshjälpen:

  "Människorättsorganisationer på plats ser två karriärsalternativ för ungdomar som kommer till Kabul just nu. Antingen dras de in i kriminella gatugäng med brott och droger. Eller så rekryteras de till IS-armén med en utlovad lön på 1500 dollar i månaden.
  Vi pratar alltså om ungdomar som gått i svensk skola, läst läxor i församlingshem och ungdomsgårdar, som drömmer om ett jobb inom sjukvården, vill betala skatt och bygga ett gott samhälle. Istället sänder vi dem rakt i famnen på militanta grupper som vill radikalisera och utbilda dem för krig och terror. " (http://www.dagen.se/debatt/daniel-grahn-stoppa-utvisningarna-nu-startar-vi-novemberuppropet-1.1057430)?

 • Thomas Kärrlander

  Svar 1/2 till Sven Andersson 22/11:

  Anledningen att jag skrev om Hila och hennes vlog är att de mesta av mina kommentarer censureras i ämnet. 

   

  Det finns ingen anledning för Hila att ljuga om sin resa till Kabul och hennes kusins bröllop, däremot finns det många anledningar för de organisationer du hänvisar till, att ge en bild som överensstämmer med deras agenda.

   

  Alla de yrken som du räknar upp i ditt inlägg finns givetvis också i Afghanistan som är ett av de länder i området som expanderar mest tack vare det enorma inflödet av kapital från västvärlden. 

 • Thomas Kärrlander

  Svar (2/2) till Sven Andersson 22/11:

   När det gäller säkerheten så är den givetvis inte som på Lugna gatan i sverje, men den är inte heller värre än i någon av de många No-Go zoner som också finns här. Eller Sven, du kanske anser att alla i världen som bor otryggt borde få bo på just Lugna gatan? Hur lugn blir den då?

 • Sven Andersson

  Thomas, vad är det för fel att ha en agenda?

  Jesus hade en tydlig dagordning- åtminstone om man får tro Lukas: se t.ex. Luk 4:16ff.

  Jag, du, Hila Hamidi har alla vår agenda. Om vi inte inser det riskerar vi att bedra oss själva och i värsta fall även andra.

  Inte heller förstår jag varför denna kvinna, bosatt i Los Angeles, långt härifrån, en vloggare som inledningsvis säger att lilla Ina kommer från Sverige, sedan från Danmark, skulle veta så mycket mer om unga ensamkommande i vårt land än vad elva organiationer i mer eller mindre daglig kontakt med dem gör. 

  Det tycks mig otroligt naivt och blåögt att tro detta.

  Att Hila Hamidi sedan även kan göra en resa till ett bröllop i Kabul utan att vi får se hennes släktingar  där- "due to safety and security" - eller ens den lagade maten på festborden bekräftar och bestyrker för mig snarare de nyss organisationers bild av (o)säkerheten i landet än din.

  Men, till syvende och sist handlar det inte om lugnare gator utan om vår kallelse att följa Jesu väg i världen och dennes agenda om ett gränsöverskridande Guds rike och rentav ett jubelår (Luk 4:19, 21).