Till vår migrationsminister: Stoppa utvisningar av iranska kvinnor

Ghazal Zekavat pastor i Borås Pingstkyrka med iransk bakgrund

Ghazal Zekavat. Foto: Abi Doroud

Demonstrationerna mot den iranska regimen har nu pågått i över100 dagar. Men människor dör i Iran varje dag. En verklighet som slog mig extra hårt när jag fick höra att två personer nu har blivit avvisade till Iran från Sverige.

Jag vill höja min röst högre än förr. För kvinnor, män, barn. För döttrar, söner och föräldrar. För Zan, Zendegi, Azadi. För de är inte namnlösa. Vad är det för omvärld vi lever i när vi kan låta situationen i Iran fortsätta?

Rak fråga till migrationsministern

Därför riktar jag denna ­debattartikel direkt till migrationsministern Maria Malmer Stenegard: Vi. Får. Inte. skicka tillbaka kvinnor till Iran.

Här kommer några argument till varför.

 1.  Kvinnor, har under åratals flytt från Iran till andra länder för ett bättre liv. I sitt hemland har de varit förtryckta, hotade, utsatta för våld. Att skicka tillbaka dem till Iran är inte mindre än att skriva på deras dödsdom. De riskerar att bli utsatta för ytterligare våld och misshandel och som vi sett i många fall, döden.
 2. Iran har i över 40 år förtryckt kvinnor och begränsad deras rättigheter. Kvinnor har ingen röst i samhället. Jämställdhet är ett ord som människor inte är bekanta med i Iran. Oavsett vad de har för roll i samhället är de en snäpp mindre värda än män. De lever i ett samhälle där de inte har rätten att själva bestämma över sina egna liv. Genom att skicka tillbaka kvinnor till Iran gör vi oss skyldiga till att de än en gång får leva så.
 3. Kvinnor som har flytt hit från Iran har ofta redan startat om och etablerat sig i sitt nya land. De har skaffat jobb, utbildat sig, hittat nya vänner och relationer. Att skicka tillbaka dem är lika med att förstöra det de har byggt på nytt, vilket kan leda till traumatiska upplevelser och mående. Och dessutom är det en ekonomisk snedspark från Sveriges sida.
 4. Det kan innebära att riskeras att bli separerad från barn och familj, vänner och relationer som de har byggt i det nya landet. En oerfhörd extra plåga och lidande att lägga på de utvisade kvinnorna.
 5. Det är uppenbart hur regimen behandlar kvinnor. Att skicka tillbaka kvinnor dit innebär en stor risk att de blir fängslade eller får andra möjliga och omöjliga straff. Många kvinnor som har lämnat Iran har levt på ett sätt som inte är acceptabelt enligt regimen och räknas som ”brott mot Gud” i Iran. Och är därför straffbara.

Sammanfattningsvis, I vördnad för människor är det viktigt att se på deras personliga och individuella tillstånd innan man väljer att fatta så avgörande beslut som utvisning till ett land som Iran. Kvinnors rättigheter och friheter är högst begränsade i Iran. Rapporter visar att kvinnor och flickor systematiskt blir utsatta för våld, diskriminering och misshandel.

Blod på händerna

Alla människor bör ha rätten att leva ett fritt, fridfullt och säkert liv. Genom att skicka tillbaka kvinnor till Iran tas deras frihet ifrån dem och de kommer utsättas för våld och förtryck. Vill Sverige verkligen ha det blodet på sina händer?

Stoppa alla utvisningar av kvinnor till Iran omedelbart.

 

Irans kvinnor har snaran runt halsen. Foto: Abi Doroud

2 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Zeynab Ahangar
Stoppa alla utvisningar av kvinnor till Iran omedelbart.
Helene
Håller med, agera nu Sverige!