Ökat våld ingen lösning

”Jag sänder er som får bland vargar.” Vilken naiv, nyttig idiot sa så? Säkert en Putinkramare!
Även om det ofta är tveksam metodik att plocka citat ur skriften, tycker jag att det här är befogat.

Särskilt i en tid som vår när vi marineras i militaristiskt tänkande. Sverige kastade hastigt in en Natoansökan utan vanlig demokratisk beredning och lade sig platt utan några förbehåll inför Natos kärnvapenstrategi. Vi har försatts i en både för oss och freden prekär situation. Sverige har dessutom skamligt nog vägrat ansluta sig till och ratificera FN:s kärnvapenförbud och även utträtt ur det humanitära initiativet vars syfte är att belysa kärnvapnens humanitära konsekvenser. Däremot har vi i snabb takt anslutits till det ena militära samarbetet efter det andra.
Vilken part skall vi enligt Eric Björklund (Sändaren 6/2023) be för i kriget i Jemen? Hur och när skall det sluta? Överfallet på Irak och det långa kriget där har hittills kostat mer än miljonen livet förutom allt annat elände inklusive skapandet av IS.

Andra perspektiv sitter trångt

I våra centrala media dominerar militärer och personer med militär anknytning. Budskapet blir att konflikter löser man med våld. Andra perspektiv sitter trångt. Fredsrörelsen har, trots kraftigt ökat medlemstal, svårt att komma till tals.
Invasionen av  Ukraina är på alla sätt vidrig! Putins och Rysslands anfall är på intet sätt försvarligt. Oavsett att Nato svek löftet att inte utvidga österut, att Ryssland under århundraden sett invasionsarmeerna komma via Ukraina och även om man är inringad av fientliga militärbaser.

Taktiska kärnvapen

För varje eskalering ökar lidandet och inom synhåll är användning av taktiska kärnvapen. Men det finns utarbetad metodik och erfarenheter från många håll i världen av arbete för fred. Det är möjligt men det kräver ändrat fokus och uthållighet för det är naturligtvis ingen lätt uppgift. Ta hjälp av dom som har kunskap om att skapa hållbar fred. Och det behövs folkligt tryck underifrån! Från dig och mig också!  Alla förstår att bara förhandlingar till sist kan få slut på kriget.  Och i stället för att låta krigs­industrin gnugga händerna över stigande profit – lägga resurserna där de behövs: krigsoffren, flyktingarna, jordbävningsoffren, klimatåtgärderna med rättvisa i centrum, det snabbt stigande antalet fattiga(också i Sverige!) och den biologiska mångfalden.
Det verkligt naiva är väl att tro att fortsatt våld är lösningen.

Rigmor Zakrisson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne