1

Mikael, ska vi rädda liv tillsammans?

Pingstkyrkan Jönköping höll en presskonferens förra veckan, som trots sitt innehåll inte gjorde mig ledsen. Utan arg. Vansinnigt arg. Heligt arg, om den definitionsformen ska tas till. Mahmoud kom från Afghanistan till Sverige, och hittade en kristen tro.

När UD avråder svenskar att åka dit, är det enkelt att förstå hur mycket de skulle avråda en infödd konvertit från samma tripp. Men Migrationsverket visade tydligt att de fortsätter agera inkvisitionsdomstol (nåja, men jag är arg som sagt) i de här prekära ärendena när beskedet till Mahmoud kom – hans tro var inte genuin nog för att få skydd i Sverige.
Mahmoud blev 20 år. Han tog sitt liv.

Att säga att Migrationsverket har en lätt uppgift i dessa ärenden vore falskt, men okunskapen kring religion hos en beslutsfattande myndighet i det annars så upplysta Sverige är anmärkningsvärd.

Mikael Ribbenvik, jag sträcker ut en hand till dig eftersom du i rollen som generaldirektör på Migrationsverket har det största ansvaret att förändra detta. Som chefredaktör för en av svensk kyrklighets (faktiskt inte så få) nyhetstidningar lovar jag kunna hitta ett gäng pastorer, präster eller teologer som säkert gärna bjuder på en utbildning i grundläggande trosfrågor.

Mahmoud är död, men det finns fortfarande liv att rädda.

,
1 Kommentarer
Thorsten Schütte
Amen, Robert!

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne