Låt oss inte glömma att dela tron även med varandra

Våga ha de djupa diskussionerna om tro också med dina nära!

Uppskjutet. Så fick vinterkonferensen för medarbetare i Equmeniakyrkan sättas på vänt ännu en gång. Ett gediget program var planerat om att dela tron vidare med nästa generation – Hur vi når nya människor och delar tron till och med varandra, särskilt med barn, ungdomar och unga vuxna.

Temat är i samklang med de ­beslut som Equmeniakyrkans konferens 2020 fattade om barn, familj, unga och unga vuxna och det hade varit värdefullt att som medarbetare lära, samtala och fundera tillsammans över hur kyrka och församlingar är en bra plats att vara på för människor i olika åldrar och hur vi delar tro med varandra. Nu är mötesplatsen Vinterkonferens återigen framflyttad och samtalet får leva på andra sätt tillsvidare.

Dela tron vidare är också ett av de uttryck som återfinns i Equmeniakyrkans färdplan. Det kan vara en spännande övning att lägga samman färdplanens olika delar för att vidga tanken, det är inga stuprörsbegrepp, ­uttrycken och orden passar för korsbefruktning. Dela tron vidare för världens skull, dela tron vidare genom heliga vanor. Dela tron vidare genom att leva tillsammans och dela tron vidare i vår tid.

Att dela tron vidare ligger mitt i kyrkans identitet och är en ledstjärna i frågan om ledarskap, eller hur? Ibland har vi fastnat i munnens bekännelse. Dela tro är mycket mer än så. Dela tro är att finnas vid en medmänniskas sida, dela bröd och helt enkelt mötas. Det är mer än det muntliga vittnesbördet, samtidigt som berättelsen om vad tron betyder för dig och på vilket sätt Jesus Kristus förvandlar mig, dig och världen är en del av det praktiska sättet att dela tro.

Dela tro är att dela liv med varandra. Att dela är att vara ­generös, inbjudande och inkluderande. Att dela tro och liv vidare stryker under generositeten och talar om växt. Vi vill komma vidare, längre och framåt i tro och liv.

En styrka i våra ­församlingar är att vi vill vara, och ofta är, ­generationsöverskridande. Låt oss vara rädda om det och generöst dela tro och liv vidare med kommande generationer i barn och ungdomsarbete genom gott ledarskap. Så också i församlingens gudstjänst och liv.

När vi delar innebär det just dela – du ger och får, du delar. För att det ska vara på riktigt och på allvar handlar det om att ge plats. Det i sin tur kan ­innebära förändring av kultur och lyhördhet för kommande generationers behov. En kyrka i sin tid, med frågor, språk och erfarenheter som präglar vår tid vilket kan kännas främmande för en äldre generation. Vi får guida varandra in i varandras världar, dela med varandra, vilket innebär att trons uttryck kan förmeras i flera generationer.

Det kan också vara så att vi behöver fräscha upp det som ibland kallas vittnesbörd och evangelisation. Träna på att dela med oss genom att berätta för varandra om vad tron betyder i våra liv. Det är inte alltid lätt, men det går att sätta ord på Guds kärlek och hur den påverkar oss. På vilket sätt är Jesus din broder och vän och hur kan du känna Guds andes vind i ditt liv?

Det finns gott om tv-program där vi får lyssna till olika människors livsresor. Allt från stjärnor på slott, artister i så mycket bättre och andra kända personer som intervjuas i min sanning. Livsberättelser berör, och livsberättelser har vi alla att dela med varandra. Den unga generationer behöver berättelserna, samtalet och delandet, och det gör förstås den äldre också.

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan
karin.wiborn@equmeniakyrkan.se

Det kan också vara så att vi behöver fräscha upp det som ibland kallas vittnesbörd och evangelisation.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice