Lasse Svensson: Låt sommaren bli en tid för reflektion

Sommaren kan bli eftertankens tid. Kanske kan en sångstrof sätta oss på spåret, eller ett bibelord. En doft av barndom, ett minne som flyger förbi, ett ansikte vi minns. Kyrkoledare Lasse Svensson skriver i veckans perspektiv om årstidens skiftningar och vad det kan säga oss i vår tro.

Årstidsorden har en särskild klang. Ordet sommar kommer med sol, frihet, frisk luft, blått vatten, soluppgång och solnedgång, gemenskap och ledighet.

Vi önskar varandra en god eller kanske till och med en glad sommar. Men. Som vanligt är det olika. För en del är sommaren ännu mer ensamhet. För andra är det långa arbetspass på sjukhuset eller i äldrevården.

Det är också en tid då familjers misär blir allvarligare än annars, kamp med ekonomin, missbruk, våldsamheter, barns utsatthet. Det är olika.

Just dessa veckor har också präglats av parlamentarisk osäkerhet och vi fick en midsommar med smak av valrörelse.

Sommaren kan också vara en tid som möjliggör skifte av fokus, tid kan på ett annat sätt läggas på att hinna med att tänka nya tankar.

Därför vill jag uppmana dig att också skapa en medvetenhet var fokus ligger och behöver läggas. Att ägna ledighet också till bön och eftertanke, att ge plats för Guds nyskapande – rekreation - i din sommar. Att finna plats för nya andliga vanor. Att ställa oss själva och den vardag vi är en del av, i perspektiv.

Ett eftertankens perspektiv, där vi prövar oss själva och våra liv. Överväger våra prioriteringar, vår bild av världen. Vi tar så mycket för givet. Livet lunkar på. Hejdas ibland av den avvikelse som sjukdom, sorg och saknad för i vår väg. Livet är skört – vi vet det, men försöker slå det ifrån oss.

Sommaren kan bli eftertankens tid. Kanske kan en sångstrof sätta oss på spåret, eller ett bibelord. En doft av barndom, ett minne som flyger förbi, ett ansikte vi minns. ”Med blid och livlig värma/till allt som varit dött/sig solens strålar närma/och allt blir återfött.” (Psalm 199) ”... att djupt i minnet skåda Gud/i evig sommarskrud” (Psalm 202).

Livet är en gåva, kanske mest ett lån, som vi har fått att förvalta under vår stund på jorden.

Det är till för sig självt. Och för mig. För dig. För oss. I närkontakt med det livet följer vi den livsväg som gör stegen meningsfulla. Vi är till för varandra.

”Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag.” (Gal 6:2).

Kanske bär sommaren till oss en uppväckt anda och Ande, en tanke, en dröm, som vi kan förverkliga i och genom våra liv. I kyrka och församling. I samhälle och gemenskap.

Sommaren har en skön klang, men kan rymma många toner, ackord av viktiga samband, med en puls av liv. Jag önskar dig det. Och en god tanke och bön för dig själv och för andra.

Vi behövs, och vi behöver behövas. Det är där som det mänskliga i oss kommer till liv, när vi är människa går vi i vår gudslikhet. Det är som livets bundsförvanter vi växer i vår uppgift att vara sanna och äkta människor.

Kristentron har ett enormt omfång – den gäller hela livet. Den har en stor kraft – vi går med Kristus.

Den rymmer ett stort hopp – det är vi människor, tillsammans, som speglar himlen. ”Kärlek med ditt ljus kom/kom och hos oss förbliv.” (Psalm 204).

LASSE SVENSSON, kyrkoledare Equmeniakyrkan
lasse.svensson@equmeniakyrkan.se

Ordet sommar kommer med sol, frihet, frisk luft, blått vatten, soluppgång och solnedgång, gemenskap och ledighet.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice