På migrationsverket intet nytt

Jag visste inte om jag skulle känna mig lättad ­eller oroad när en församlingsmedlem kallades till utredning på Migrationsverket bara en vecka efter att det nya rättsliga ställningstagandet ­­rörande Afghanistan hade presenterats.

Trots att det fortfarande är mycket ovisst hur talibanerna ämnar styra landet upphör det utvisningsstopp som pågått sedan den 16 juli. Samtidigt ska större hänsyn nu tas till vissa grupper, däribland konvertiter. Alla som fått avslag i sina asylärenden får dessutom rätt att inkomma med ny ansökan och åberopa nya omständigheter.

Min församlingsmedlem är bara 15 år och Migrationsverket gick därför med på att jag som hans pastor skulle få sitta med under hela utredningen. Pojkens föräldrar, som varit kristna sedan 2017, har ett utvisningsbeslut emot sig, men eftersom pojken döpts under utredningens gång återförvisade hans ärende till Migrationsverket.

På vilket sätt märktes det då under förhöret att Migrationsverket nu tar större hänsyn till konvertiter? Det enkla svaret är tyvärr: inte alls. Konvertiteten måste fortfarande bevisa att tron är genuin. Frågorna i förhöret var inte på något sätt anpassade till att det finns en skillnad i hur ett barn socialiseras in i tron, jämfört med när en vuxen människa konverterar. Pojken fick därför frågor om vad det var som gjorde att han som 10-åring kände ett behov av att byta religion. Inte heller togs någon hänsyn till en 15-årings förmåga att metareflektera, vilket bland annat märktes i frågan: Jag upplever att din tro framför allt är av en social och terapeutisk karaktär, hur reflekterar du kring det?

Bland frågorna fanns också de som var helt omöjliga att svara på. Pojken fick till exempel veta att han talat mycket om vem Jesus är och vad Jesus gjort för honom, men att den kristna tron också har en andlig dimension, så kunde han säga något om den. Mig veterligt finns det ingen andlighet inom kristen tro som är skild från Jesus.

Vill Sverige utvisa en 15-årig kristen kille som är konfirmerad, döpt och tillhör en församling har de efter detta förhör alla möjligheter att göra det. Så nu återstår bara att se om man i beslutet tar större hänsyn till de nya direktiven än vad man gjorde i utfrågningen.

Linda Alexandersson
sandaren@sandaren.se

 

 

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.