Konsten att inte falla för frestelsen

Skammen bör inte drabba i ensamhet. Foto: Mostphotos

För en tid åkte Paolo Roberto fast för att han köpt sex. Nu har en känd kristen profil i Örebro också åkt dit. Paolo Roberto skyller på sin trassliga barndom och att han därför har hål i själen. Givetvis kan också kristna ledare ha hål i själen. Men hur kan en kristen ledare strunta i sitt eget samvete, gå emot allt han undervisat om och riskera hela sin framtid för några minuters dålig sex? Kanske är en bidragande orsak att vi inte undervisat om hur vi undviker att falla för de frestelser vi alla möter. Jag har lyssnat till massor av predikningar men aldrig någon om det. Vi blir alla frestade men av olika saker. Därför måste bli medvetna om våra egna svaga punkter.

Erkänner vi dem inte bara för oss själva utan också för någon vi har förtroende för, är det mycket mindre risk att vi faller. Vi måste lära oss att undvika högrisksituationer. En shoppingmissbrukare ska inte gå in i en massa affärer. Den som riskerar att vara otrogen ska undvika fysisk och känslomässig närhet. Vi kan också göra som Jesus gjorde när han blev frestad – påminna oss om bibelord som hjälper oss att stå emot.

Den som köper sex har först kollat på porr. Den som åker fast för grov stöld har börjat med att snatta. Ju fler gånger vi faller för en frestelse desto svårare blir det att sluta och desto värre blir det vi gör. Därför gäller att sätta stopp tidigt.

Innan kristna ledare faller har det ofta funnits varningssignaler som vi blundat för. Ju mer karismatisk och framgångsrik en kristen ledare, desto viktigare är det att det i ledningsgruppen finns någon som har gåvan att förmana.

En andlig nådegåva som vi nästan aldrig lyfter fram.

Alf B Svensson

leg psykolog

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.