Konfessionsneutral – öppet för alla

Thomas Kazen

HÄR SVARAR THOMAS KAZEN PÅ STEFAN SWÄRDS INLÄGG OVAN.

Stefan Swärd uttrycker sig något mer balanserat och mindre hätskt när han skriver i Sändaren än på sin blogg, men fortfarande finns anklagelser som bygger på felaktigheter, missförstånd eller bara slarvig läsning. Han uppfattar presentationen av mitt föredrag som teologisk ateism. Jag känner inte igen mig. Jag talar om funktionell teism.

Det finns människor som relaterar till det gudomliga på ett personligt sätt och upplever kristna riter, gemenskap och handling meningsfull, trots att de inte omfattar en tro på det övernaturliga. Så ser verkligheten ut. Människor med vitt skilda gudsbilder finner gemenskap i kristen gudstjänst.

Hur förklarar vi det? Jag tänkte göra ett försök eftersom jag blivit ombedd. För det kallas jag allt möjligt i diverse bloggar och insändare, allt från kass, blind och olämplig, till ateist. Stefan Swärd står inte för allt, men drar sitt strå till stacken.

Jag har inte förespråkat en religionslös kristendom. Jag har inte påstått att teologi ska vara konfessionslös eller att präster och pastorer ska utbildas i en konfessionslös miljö på en konfessionsbefriad högskola. Allt detta har Stefan Swärd hittat på.

Jag har sagt i en intervju att själva högskoleutbildningen i teologi ur en synvinkel är konfessionsneutral (vem som helst kan läsa, vilken konfession man än har eller inte har) MEN att pastors- och prästutbildningarna integrerar akademiska studier och pastoral formation. Det är dumheter att påstå att pastorer utbildas i en konfessionslös miljö.

För ett par veckor sedan delade jag nattvard i THS-gudstjänsten. Den är öppen för alla. Vi representerade säkert många olika sätt att tro på. Vi frågade inte varann, vi delade tecknen för gudsriket och gemenskapen med varann. I klassrummet granskar vi våra föreställningar. I kapellet möter vi Gud genom Jesus och firar framtiden.

Älskade människor som ägnar så mycket tid och energi åt att såga allt och alla som har andra perspektiv än era egna, försök lyssna välvilligt, samtala med levande människor, inte på nätet, och vänd ansiktet mot ljuset så faller skuggorna bakom er istället.

Thomas Kazen ,
0 Kommentarer

Mer inom samma ämne

Mer inom samma ämne