Debatt

Klen teologi bakom vegobeslut

Rune Andersson

Som lantbrukare blir man bedrövad när man läser svaret från Equmenia och Equmeniakyrkan (Sändaren 6/2019) på bröderna Kullingsjös inlägg om kyrkan och svenskt lantbruk. Det tycks som att Equmenia och Equmeniakyrkan har låtit sig förföras av en och annan forskare och olika djurrättsorganisationer som vill få bort all animalieproduktion. Men det finns även forskare och utredningar som inte ser köttet som det stora problemet. Dock är inte dessa rapporter populistiskt gångbara i dagens debatt. Det kanske hade varit mer angeläget att ta ett beslut om flyget. Svenska folket ökade sina flyg­resor med sex procent 2018.

Enligt Bibeln skapade Gud djuren och det står i GT att Abraham hade boskapshjordar. Om man slår på boskap i Bibeln nämns ordet cirka 490 gånger. Det före­faller mig ganska märkligt, att det nu enligt artikeln är kosthållningen som är det stora problemet. Men inte ett ord om flyg och alla transporter som sker. Om sedan maten odlas konventionellt eller ekologiskt skall jag i detta sammanhang inte debattera, det är upp till konsumenten att välja. När skribenterna sedan anger att beslutet är djupt grundat i teologi och forskning, vet jag inte var i teologin man ser detta.

Ni påstår att ni månar om Sveriges bönder, men de beslut som är tagna vittnar om något helt annat. Det är tyvärr så att bönder som är animalieproducenter känner sig påhoppade från snart sagt alla håll. Jag som i Equmeniakyrkan känner en sorg över dylika utspel. Vi borde vara tacksamma för att vi har mat på bordet varje dag, vilket inte är en självklarhet för alla människor.

 

0 Kommentarer
0 Kommentarer

Debatt

Mer inom samma ämne