3

Hur är ledarskribentens uppdrag formulerat?

På ledarsidor tycker man saker, det är självklart. De brukar vara till för att uttrycka tidningens hållning. Ofta bidrar flera skribenter, så också i Sändaren, och det blir alltså intressant när nya röster kommer in: åt vilket håll går tyckandet, och vad är det man menar sig kunna ha åsikter om?

Ledarskribenten Josefin Holmström introduceras i Sändaren 42/2018 av chefredaktören som en skarp och tydlig kristen, intellektuell röst. Hon är en fri skribent, och den som följer henne i andra sammanhang vet att hon också är politiskt profilerad, inför valet med twitterstöd för att ”rösta blått” och för KD:s partiledare.

I sin första huvudledare skriver Holmström om hur svårt det är att vara kristen i Sverige. Där känner vi inte igen oss – men vi vet förstås att det är så, i en del sammanhang. En och annan gång kan det nog bero på hur man talar om sin tro, och de slutsatser man drar av den. Sedan kontrasterar Holmström en påstådd svensk beröringsskräck för religion med religiösa skolor och utrymme för mission i skolor i England. Det verkar som att hon menar att ett sekulärt samhälle är dåligt och gör människor rädda för religion. Så kan man tro – många andra kristna ser stora värden i det sekulära samhället.

Ledaren avslutas med en passus om Paulus ord om att ingen längre är jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna, att vi alla är ett i Kristus. Bra så: frågan om att vara människa och kalla sig kristen är väl värt ett fortsatt samtal.

Ledarsticket på samma sida handlar om antisemitism i Sverige. Där kopplar Holmström ihop vidriga attentat mot svenska judar med Svenska kyrkans hållning i frågan om Palestina/Israel, och associerar BDS-rörelsen med Nazityskland.

Mellanösternfrågor, och om BDS är bra eller inte, kan såklart diskuteras – det görs också, och bland förespråkarna för BDS finns bland andra judar i Israel och världen i övrigt – men de insinuationer som Holmström gör är osmakliga. Skarpa? Det beror förstås på vad man menar med ordet.

Sändaren har snabbt bett om ursäkt för ledarsticket, vi vet. Chefredaktören skriver att det inte stämmer att ”Svenska kyrkan stöttar BDS-rörelsen, som ibland kritiseras för att vara antisemitisk”. Han konstaterar att det ”gick snabbt” för skribent och redaktör, när avsikten var att mana kyrkorna i Sverige att ”fundera ett varv extra” kring arbetet med antisemitism, och hur de blandas ihop med frågor om Israel/Palestina.

Helt uppenbart är att just Sändarens redaktion hade behövt fundera ett varv extra, och vi undrar fortfarande hur man ens när det går snabbt kan lyckas låta bli att tänka sig för inför sådant som kopplingen till nazistiska judeförföljelser. Just den saken nämns inte i ursäkten. Den avslutas med en deklaration från chefredaktören: Sändarens hållning i ”den oerhört komplicerade frågan om Israel/Palestina” är att man inte tänker ta ställning.

Allt detta väcker några frågor till Sändaren:

* Hur är ledarskribenternas uppdrag formulerat? För oss som läsare vore det bra att veta, för att kunna förstå vad som händer med tidningen.

* Varför ska Sändaren inte ta ställning i viktiga frågor om rättvisa och fred, i just Israel/Palestina? Kan man inte ens stå för samma sak som FN – att ockupationen är olaglig?

* Vore det inte på sin plats att be om ursäkt för den smaklösa jämförelsen mellan BDS och Nazitysklands hållning att inte handla av/med judar?

* När ledarskribenter i Sändaren också aktivt bildar opinion för politiska partier: vad tänker ni att det gör med Sändarens ledarsida, och med vilken hållning den uppfattas ha?

 

Svante Zettergren

David Berjlund

,
3 Kommentarer
Sture Wilhelmsson
Bra skrivet!
Mattias Fröding
Visst kan det vara intressent att få reda på hur uppdraget är formulerat för ledarskribenterna. Men inte kan det väl ha gått herrarna Zettergren och Berjlund förbi att tidningen tidigare inte bara haft ledarskribenter utan även chefredaktörer som skulle kunna ha uppfattats ha en viss partipolitisk slagsida om man ska uttrycka sig försiktigt.
Daniel Gustavsson
Mycket bra skrivet!!

Mer inom samma ämne

Debatt

Mer inom samma ämne