Göteborgs stad borde veta bättre!

Göteborgs stad har stora problem med extremism. Staden är Sverigest största exportör av IS-krigare. Av de som rest ut från landet är enligt SÄPO ungefär 150 tillbaka. Sannolikheten att en hel del av dem återfinns i Göteborg med omnejd är alltså ganska stor – och kanske är det där staden skulle fokusera sina resurser, istället för att bedriva petimeterjakt på religiösa inslag hos demokratiska föreningar som Equmenia. Och dra in väl investerade pengar i meningsfulla aktiviteter för unga.

Redan vid turerna i våras blev det uppenbart att Göteborgs stad saknar grundläggande kunskap i religion och folkrörelsernas betydelse för svensk demokrati. Saknas gör också förmågan att se skillnaden mellan religiösa inslag i en verksamhet och antidemokratiska element. Nog bör man reagera på till exempel skolor som håller tjejer och killar skilda åt, eller föreningar som lär ut att vissa människor är värda mindre. Sådana exempel finns. Men Equmeniaföreningarna i Fiskebäck och Rambergskyrkan, som Sändaren skriver om i dagens tidning är inte sådana. Det är föreningar som bidrar till att unga får utvecklas socialt, som demokratiska medborgare och möjligen då, hemska tanke, andligt. De blir tänkande människor helt enkelt. De blir inte sällan människor som engagerar sig i samhällsfrågor och demokratiska processer. De jobbar vidare, ibland med tron som grund, i organisationer som räddningsmissionen, läkarmissionen, partier eller kanske i sitt privata engagemang för hemlösa eller flyktingar.

Visst kan det verka extremt, men är knappast den typen av extremism som Göteborg stad behöver få bukt med. Försöket att nu få föreningarna att skriva på ett intyg där man lämnar sina grundbultar, i utbyte mot 30 silverpenningar (eller runt 60 000 kronor), ska självklart fullständigt förkastas. Förutom att vara urbota dumt, är det tveksamt om det ens är ett lagligt förfarande, vilket Equmenia som riksorganisation bör se till att pröva.

Här finns anledning att påminna om den social-demokratiske partiledarens Tage Erlanders ord om Missionsförbundets grundare PP Waldenström: ”Hans försoningslära (Missionsförbundets teologiska fundament) har spelat en avgörande roll i demokratiseringen av Sverige.”

Equmeniakyrkan, och inte minst Equmenia, bygger vidare på bland annat den grunden, och är en bärande del av motståndet mot avdemokratiseringen. Göteborgs stad säger sig vilja komma till rätta med extremism, men framstår istället själva som de extrema.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Maria Johansson
Känns som Sverige inte är Landet Lagom utan snarare Landet Extrem: Allt eller inget.
Sture Wilhelmson
Så märkligt okunnigt. Vilka är det, i vårt land, som öppnar andrahandsaffärer, öppnar språkkafeer, ordnar övernattning för "EU-migranter", hjälper ensamkommande på fötter? Har aldrig sett en SSU-förening eller LUF-förening göra detta. Klassas det månne som "extremt" av deras partier? Det är, i hela vårt land, framför allt frikyrkorna som lever ut solidaritet och människokärlek. Enligt politikerna i Göteborg är tydligen detta oönskad extremism. Sorgligt.