Framtiden är redan här

Förmågan att förstå sin samtid är för mig helt avgörande för trons fortlevnad menar skribenten. Foto: Stina Stjernqvist TT

På Alla hjärtans dag 1995 förrättade jag ett partnerskap mellan två samkönade unga och mycket nervösa personer, något som då hade varit lagligt sedan en och en halv månad tillbaka.

Dessa två unga vuxna blev på något sätt genom den formella ceremonin upprättade av det svenska samhället, ”free at last”.

För mig som officiant, utsedd av den svenska ­regeringen, var det en stark upplevelse, fem ­minuter av mitt liv, en kort stund av intensiv koncentration och tacksamhet. Att möta ­parets blickar och känslor var nästan som att se in i ”evigheten”, en stund av äkthet, eller helighet om man så vill. Detta hade jag aldrig tidigare mött så tydligt inom kyrkan. Och jag gick vidare med delvis ett nytt inre perspektiv. På dagen 25 år senare deltog jag och min hustru på deras jubileum som sammanvigda under ett kvartssekel.

Dåtidens filosofier

Jag insåg tidigt att tron innebär att exponera sig mot nya tankar. Nya Testamentet är fullt av då­tidens filosofier på modet liksom av astrologi, nummermagi och tron att kosmos, med sin olika fiktiva nivåer, var befolkade av olika andeväsenden, änglar och halvgudar, allt vilket de flesta i dag är helt främmande inför.

Även jesusberättelserna lånar sina viktiga bilder från sin samtids olika föreställningsvärldar och mytologier (jungfrufödslar, mirakel, förlossare för världen synder, himmelsfärder, uppståndelse från de döda, löfte om evigt liv och mycket mer). Tanken på en slutlig dom (himmel och helvete) importerades ett par hundra år före Jesu födelse från religioner i nutidens Iran. Allt detta är fullt normalt och inget konstigt.

Farlig väg att beträda

Tanken att jag kan konstruera och leva mitt liv enkom utifrån texter från en viss tid insåg jag snabbt var en farlig väg att beträda, inte minst därför att även heliga texter lätt blir ett skydd från att ta personligt ansvar för konsekvenserna av mitt liv just här och nu.

Att enskilda männi­skor gör egna tolkningar av Bibeln är en tämligen ny företeelse under den kristna trons långa historia. En mer beprövad och träffsäker metod är nog att fråga sig hur man själv skulle vilja bli behandlad i den situation man bedömer, till exempel om andra människors sexuella läggning.

Rimligt anständighetskrav

Om vi talar om andra människors värde och liv måste vi i första hand lyssna på dem och låta dessa berätta om sina förhållande och de svårigheter, fördomar och okunskap de ­möter. Detta är ett rimligt anständighetskrav. Var aldrig den som kastar den första stenen.

Förmågan att förstå sin samtid är för mig helt avgörande för trons fortlevnad. Det förstod väckelsens folk för 150 år sedan. De gjorde därför sin samtid till sin egen arena. Men i dag ser arenan ofta helt annorlunda ut. Den franska teologen och filosofen Stanislas Breton har sagt att den ”autentiska kristendomen ligger inte bakom oss, den finns framför oss.” Det låter hoppfullt!

Staffan Sandin

 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.