FP-förslag ger klump i magen

I onsdags 28/1 tillkännagav även Folkpartiet att man vill införa tidsbegränsade uppehållstillstånd när flyktingar ansöker om asyl och följer därmed i Kristdemokraternas fotspår. Detta ger mig en klump i magen.

När jag i början av 80-talet som stipendiat kom till Uppsala och efter stipendieåret stannade kvar som doktorand, var det under hela doktorandtiden oklart om jag sedan fick stanna i Sverige där jag snabbt hade slagit rot. Jag kom från Västtyskland, Sverige var inte med i EU och jag kom från ”Långtbortistan” i Invandrarverkets ögon, trots en svenskfödd mormor.

Lyckligtvis ville ASEA (numera ABB) anställa mig efter doktorsexamen, tog på sig pappersskyfflandet och sökte dispens. Jag fick permanent uppehållstillstånd till slut. Men åren av osäkerhet har lämnat djupa spår i själen, fortfarande blir jag så ångestfylld vid radio- eller tv-inslag om utvisningshotade personer att jag lämnar rummet, byter kanal eller stänger av.

Så jag kan verkligen sätta mig in i hur det kommer att kännas att få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd, med tre år av ångest och oro om man får stanna eller ej. Hur ska man då orka etablera sig i landet, lära sig språket, söka jobb och bostad, när oron ständigt gnager?

Alliansen har under den gångna mandatperioden utformat invandringspolitiken tillsammans med Miljöpartiet som ett bra exempel för blocköverskridande samarbete som det behövs mera av framöver. Men hur blir det nu?

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Staffan Wadströn
Ja, det är tur att du slipper fundera över hur alla människor som kommer ska integreras i samhället. De fyra kommunpolitiker som skriver på DN debatt är däremot tvingade. Borde vi inte först ha skapat resurser och verktyg för att hantera alla asylsökande, innan vi med automatik ger alla permanent uppehållstillstånd på direkten Dessutom - många som kommer flyr FRÅN något - mer än TILL något. Ofta en slump att de hamnar i Sverige. Många vill naturligtvis, och planerar, att återvända till sitt hemland när kriget upphört. Kan väl ändå inte vara fel att ge dessa ett tillfälligt uppehållstillstånd. Tror inte heller att deras stora oro och ångest handlar om huruvida man får stanna med ett permanent uppehållstillstånd eller inte. Tanken i de förslag som både KD och FP nu lagt, är ju inte att alla ska utvisas när det tillfälliga uppehållstillståndet löper ut - utan att en förnyad prövning ska ske. Ansvarsfullt, tycker jag.
Thorsten Schütte
Staffan, att jag relaterar till en personlig upplevelse som ger det torra orden tillfälligt uppehållstillstånd kött på benen innebär ju inte att jag blundar för problemen som finns, där framför allt alla andra europeiska länder utom Sverige och Tyskland borde skämmas för sin snikna inställning mot flyende människor i nöd.
Hans
"Allt till alla" är inte en fungerande strategi, i synnerhet inte om vi vill att människor som söker asyl i Sverige också ska integreras och bli en bidragande del av samhället. Du utgår från din personliga upplevelse, och det är inget fel i det. Men är du säker på att alla med tillfälligt uppehållstillstånd går omkring med en ständig oro? Min fru fick tillfälligt uppehållstillstånd i tre år innan hon beviljades PUT. Vi valde att se framåt, att fokusera på att hon skulle lära sig språket så fort som möjligt i stället för att oroa oss över vad som eventuellt komma skulle. Det gick bra det också.
Thorsten Schütte
Ser med förskräckelse att även moderaterna i dag (8/5) hoppar på tåget med tillfälliga uppehållstillstånd. Sorgligt!
David Karlsson
Jag tycker att det låter som det i ditt all gick till precis som det borde Thorsten. Du utbildade dig och fick ett arbete. Det är precis sådana människor som borde få stanna permanent i Sverige. Folk som vill arbeta.