Förvirringen ökar om Adam och Eva tas bort

Debatten om Adam och Evas historicitet fortsätter. Larry Andersson har ett inlägg i Sändaren 10/2017 om detta. Det är gott att läsa vad han skriver om bibelordet: ”För mig handlar det mer om respekt och aktning för detta ord.” Det är samma utgångspunkt som jag har och därför deltar i denna debatt.

Att ta bort Adam och Eva som historiska personer, är inte något som kan göras lättvindigt, det får konsekvenser för både texterna om dem och andra efterföljande. När det gäller Guds tilltal till Eva finns där det första profetiska löftet om upprättelse då Guds säger:  ”Och jag skall sätta fiendskap mellan dig och kvinnan, och mellan din säd och hennes säd. Denna skall söndertrampa ditt huvud, och du skall stinga den i hälen.” (1917-års övers.)

Här står det om att kvinnas säd, inte mannens, skall sönder- trampa ormens huvud. I denna text kan vi se jungfrufödelsen och djävulens besegrande genom den kommande frälsaren som föds av jungfru Maria.

Vi ser i detta sammanhang att Gud talade till Adam och Eva, gjorde han alltså inte det? Med vems auktoritet kan vi påstå att Gud inte gjorde det?

Då aposteln Paulus skriver om Adam i Rom 5, bygger han hela sin undervisning på att händelsen med Adam var historisk. Han ger förklaringen till att alla människor har syndat: ”Genom en enda människa kom synden in i världen, och genom synden döden, och så nådde döden alla människor därför att de alla syndade.” Rom. 5: 12.

Jag har ännu inte fått svar på varför Lukas upptar Adam i släkttavlan som leder fram till Jesus. Vilka andra kan tas bort från släkttavlan som icke historiska personer? Inte heller finns det något rimligt svar på frågan om Adams ålder i 1 Mos. 5, om han inte har levat.

Om man tar bort Adam som historisk person blir frågorna många, svaren blir färre och förvirringen ökar. Och det är knappast det vi behöver. Det finns allt för mycket av otro och vilsenhet i vår tid – även bland Guds folk.

 

 

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas
Tendensen är klar att mörkrets krafter kommer att inom en tid förklara hela Bibeln som myt och de flesta kristna kommer att acceptera det, sedan kommer Antikrist in på scenen.
Niklas
Adam och Eva har av den historiska vetenskapen inte betraktats som historiska personer under de senaste 150 åren. Att Paulus och människor på Jesus tid trodde att Adam och Eva var historiska personer bevisar vad personer trodde för 2000 år sedan, inget mer. Personerna på Jesus tid var inte ögonvittnen till att Adam och Eva funnits. Vi ska inte stryka texterna i skapelseberättelsen och första Mosebok, även om vi saknar bevis på att det funnits jättar (som texterna säger). Vi ska försöka dra meningsfulla slutsatser utifrån texterna ändå. Även om texterna är myter är de de texter som Gud låtit bevara från forntiden och låtit oss få för att dra lärdom av. Ja, Gud uppenbarar sig för människan och talar till människan både i skapelse myten och i resten av Bibeln. Den lärdomen och tron kan vi dra utifrån skapelseberättelsen, även om det är en Gudagiven myt. Att kvinnans avkomma ska trampa på ormens huvud men att ormen ska hugga människan i hälen går fortfarande bra att tolka kristet som att en Människoson ska övervinna ondskans makt eller judiskt som att människan är kan trampa på ormens huvud och välja att göra gott (enligt lagen). Det är en sanningsbärande myt!
Holger Nilsson
Jag har ännu inte fått svar på varför Lukas upptar Adam i släkttavlan som leder fram till Jesus. Vilka andra kan tas bort från släkttavlan som icke historiska personer? Inte heller finns det något rimligt svar på frågan om Adams ålder i 1 Mos. 5, om han inte har levat.
Sven Andersson
Holger din fråga är väl värd att begrunda. Om Bibeln är en helig skrift och det symboliska språket religionens modersmål kan biblisk kronologi även bli teologi. Mot en sådan bakgrund blir det lättare att förstå varför Jesu livslinje ser så olika ut i de fyra evangelierna. Hos Markus är den kort - Jesus saknar släkttavla. En teologi som människor i krig kan känna igen sig i där livet är kort och nästan glöms bort. Hos Matteus får Jesus en släkttavla som leder till Abraham - trons fader - en teologi för att omfamna anhängare inom judendomen. Hos Lukas leder Jesu släkttavla oss till Adam - människan /mänskligheten - en teologi för hedningar. Men Johannes, den siste evangelisten, löper längst - lämnar tidigare släkttavlor bakom sig och låter Jesu livslinje löpa linan ut till tidens begynnelse och Gud själv: “I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud.” (Joh 1:1) En teologi som vill omfamna alla och allt, där kronologi blir kosmologi och Jesu livslinje en livlina för hela kosmos - den kosmiska teologi som talar i den kristna bibelns mest kända vers: "Ty så högt älskade Gud världen (kosmos)….(Joh 3:16).
Johnny Haglund
Om inte Adam och Eva funnits faller ju hela bilden om frälsningen genom Jesu offer för synden, som Adam och Eva gjorde, och hela bibeln faller. Men det är väl som med förintelsen. Trots att människor som blev utsatta fortfarande lever, förnekas den, av en del. Men bibeln säger håll fast vid det du har, så ingen tar det ifrån dig. Gör det, resten sköter Gud.
Thomas Kärrlander
Holgers frågeställningar är i högsta grad relevanta, men Sven möter dem som vanligt med flummigt nonsens. Faktum är att många borde vara djupt oroliga över det allmänna flummet inom den kristna sfären av idag.
rolf rönnberg
Varför ifrågasätter ni Guds ord???? Vad står det i nya testamentet de sista orden i uppenbarelseboken? Kan det vara så svårt att läsa orden och förstå.... VAKNA....