1

Ett nättest säger mer än tusen ord

Den som kämpar för de konverterade afghanska ungdomarna har tuffa tider, med ständiga rapporter om handläggare på migrationsverket som degraderat nyvunnen tro till ”inte genuin”.
Själv har jag utmanat generaldirektör Mikael Ribbenvik att svara på hur det ska kunna avgöras på ett rättssäkert sätt. Sedan hans svar kom för någon månad sedan och publicerades i Sändaren, har jag läst det om och om igen för att hitta ett svar. Trots att han verkligen tog sig tid att svara, kan jag fortfarande inte se att det gav något vidare ljus över situationen. Vilket jag uttryckte i mitt gensvar - därefter tystnad. 
Sveriges kristna råd hade däremot en delegation för att överlämna protestlistor och samtala med Migrationsverket i förra veckan, dagen efter att ljusmanifestationer för ungdomarna hållits på bland annat Sergels torg i Stockholm. De uttrycker att samtalen var goda och andas hopp. 
Men ibland behövs det nog för att tala med Elvis, lite mindre konversation och lite mer action. Det fick vi efter pastor Micael Grenholms snillrikt sammansatta test med kristendomsfrågor från Migrationsverkets utredningar. Med smärtsam skärpa gick det upp för många fler än de i vår egen bubbla hur illa det är ställt med religionskunskapen bland de som bär dessa konvertiters liv i sina händer. SVT och flera riksmedier uppmärksammade tilltaget som spreds som en löpeld i sociala medier. Samtidigt skrev Dagens Nyheter på ledarplats om Open doors lista kring kristen förföljelse. Tvåa på listan? Afghanistan. Där råder extrem förföljelse av kristna. Undrar om Migrationsverkets handläggare verkligen vet det?
 
,
1 Kommentarer
Per Axéll
"Vi utvisar inga konvertiter till Afghanistan" svarade Migrationsverket i en intervju med Dagen. Bedömningen av vem som är äkta konvertiter "ligger i betraktarens öga" enligt samme rättschef. Detta är rättssäkerhet i Sverige idag!

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne