Det räcker med vardagssexismen nu!

Häromdagen började jag kolla dokumentären ’En våldsam kärlek’ på SVT. Jag klarade inte mer än några minuter men hann ändå höra lite siffror. Visste du att bara i Sverige blir fler än var fjärde kvinna utsatt för våld i nära relation?! Visste du att en kvinna var tredje vecka slås ihjäl?!

Organisationen ’för jämställdhet mot våld’ talar om en Våldspyramid där sexistiska skämt ligger längst ner och mord, våldtäkt och våld ligger högst upp. Däremellan ligger trakasserier, hot, psykiskt och fysiskt utnyttjande. Jag har killkompisar som fortfarande drar sexistiska skämt. Ibland undrar jag om de vet om vad de gör. Vet de om att sådant bidrar till detta våld? Vet du om att inte säga ifrån också är att bidra till våldet?

För några år sedan var det mycket svensexor i mina hemtrakter. En kille fick i uppdrag på sin svensexa att klämma på ett par silikonbröst på en livs levande tjej och det lades ut på sociala medier. Jag blev väldigt illa till mods och ringde upp mina vänner och sa ifrån. Då började några tala illa om mig. De sa bland annat att jag var ”löjlig” och att jag inte hade med det att göra. Efteråt blev jag ”svensexehataren”.Killarna drev med mig och tjejer sa åt mig att inte bry mig. Men jag tänker inte vara tyst längre. DET RÄCKER NU.

Jag skulle önska att detta problematiserades rejält en gång för alla. Att det talas om i hemmen. I kyrkan. Jag önskar även att det blir uppmärksammat att de som inte säger ifrån faktiskt också är en stor del av problemet.

I veckan sov ett par syskonbarn över hos mig. Vi lagade mat tillsammans och hade det riktigt mysigt. När vi åt tog jag sats och tog upp ämnen som sex, kåthet, porr och våldtäkt. De lyssnade. Flera bra frågor och tankar kom upp och jag kände ett stort hopp i nästa generation.

Jag tror att det är den vägen vi måste gå. Vi måste prata porr och feminism vid matbordet. Det kommer aldrig komma ett perfekt tillfälle. Det är liksom bara att göra det. Och vet du, det blir bra samtal. För de har kloka åsikter. Vi har mycket att lära oss av generationen som växer upp nu.

Och till dig som forfarande drar sexistiska skämt. Skäms. Väx upp. Det är bara vidrigt. Ett skämt är aldrig bara ett skämt. Det bidrar till åsikter som leder till handling. Tänk dig för. Och till dig som vågar säga emot; ropa ännu högre. För nu räcker det.

 

LOVISA ALMÉN, Pastor Betlehemskyrkan Göteborg

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.