Det är Palestina som är under attack

Kristdemokraterna och Sverige­demokraterna ställer sig enligt tidningen Världen Idag bakom ”Israels rätt att försvara sig.”

Hur tänkte man nu? Vem är det egentligen som attackerar vem? Konflikten började inte med Hamas raketer mot Israel! Den är cirka 100 år gammal med höjdpunkter i 1947–49 års krig då Israel utropade sin stat och 1967 då Israel ockuperade Västbanken och Östra Jerusalem. I kriget 1947–49 fördrevs och flydde 700 000 människor från det som enligt FN:s delningsplan 1947 skulle bli Israel och cirka 500 palestinska byar förstördes. Människorna som flydde bosatte sig på den jordanska västbanken, i Libanon, Syrien, Jordanien och Egypten i väntan på att få återvända till sina hus och marker. Men frågan om återvändande har av Israel aldrig ens godkänts som punkt på dagordningen vid alla fredssamtal. I israeliska arkiv som på senare tid öppnats framgår att flera israeliska ledare ansett att det var ett stort historiskt misstag att man inte tog allt, västbanken som man kallar Samarien och Judéen, när man ändå var på gång. Genom sexdagarskriget 1967 och den efterföljande ockupationen håller man på att rätta till det misstaget.

Effektivt förtryck

Ett långsamt utplånande av allt det som enligt FN:s delningsplan 1947 skulle bli staten Palestina. Inte genom ett krig utan ett effektivt förtryck på livets alla områden för att knäcka motståndsviljan hos ursprungsbefolkningen. Vem är det som behöver försvara sig?

Men Israel är ju Mellanösterns enda demokrati, upprepas som en ursäkt till allt som den Israeliska armén företar sig.

Genom ett omfattande tillståndssystem hindrar israel palestinier från att utöva grundläggande rättigheter.

Vad händer egentligen på ockuperat område, som vi ju nästan aldrig får några nyheter ifrån? Massmedia i Sverige fokuserar ju bara på en internationell konflikt i taget och i år är det naturligtvis kriget i Ukraina. Palestina har alltså kontrollerats av Israel sedan 1967. Två uppror, intifador, har slagits ner av israeliska armén, den 7:e starkaste krigsmakten i världen. På Västbanken möter man i princip bara stenkastande ungdomar. Som David mot Goliat. I undantagsfall beväpnade grupper. Palestinier ska bort, deras hus rivs och tillstånd att bygga nya hus utfärdas nästan aldrig. Enligt FN-statistik har bara från 2009 till oktober i år nästan 9 000 byggnader förstörts av den israeliska armén som styr på ockuperat område.

Grundläggande rättigheter

Av dessa var 1 500 byggda med ekonomisk hjälp från hjälporganisationer och andra länder. Genom ett omfattande tillståndssystem hindrar Israel palestinier från att utöva grundläggande rättigheter som t ex möjlighet till arbete, utbildning, tillgång till vatten och medicinsk vård. Barn störs i och på väg till eller från skolan, ibland med tårgas. Skolor rivs, ibland så snart en ny byggts upp, på grund av saknade bygglov som ju inte utfärdas.

De subventionerade israeliska bosättningarna ökar hela tiden. I dag bor cirka 700 000 israeler illegalt, i strid med internationell rätt, på västbanken. Konflikten med bosättare har intensifierats under pandemin då få internationella observatörer varit närvarande. Allt oftare hugger maskerade bosättare ner olivträd,anfaller herdar, skrämmer och dödar får och förstör bilar medan soldater passivt observerar eller till och med hjälper till genom att gripa och arrestera några palestinier. Enligt internationell rätt ska soldaterna skydda den ockuperade befolkningen.

Våldet har ökat

Ockupationsarméns våld har också ökat sedan pandemins början. I somras arrangerades ett stort antal fredliga demonstrationer mot ockupationen. Svaret har blivit ökad militär närvaro generellt, belägring av palestinska städer, vägspärrar, räder dag som natt in i flyktingläger med arresteringar av unga män och pojkar som förts till fängelser i Israel där många sitter på obestämd tid, ofta utan rättegång. Bara i år har runt 200 palestinier dödats av israeliska armén. Många med en kula i huvudet. I Jenin kom den amerikansk-palestinska journalisten Shirine Abu Akle i vägen för en israelisk kula och avled. Mord eller inte får vi nog aldrig veta. Att soldater störde begravningståget med våld finns däremot dokumenterat.

Får man göra vad som helst för att man är en demokrati?

Den inhemska kritiken mot ockupationen i Israel kommer framför allt från den krympande socialistiska vänstern. De strikt religiösa ultraortodoxa var redan på 1930-talet emot tanken på en Israelisk stat men förlorade initiativet till sionisterna, sekulära nationalister som drev igenom statsbildningen 1948.

Har avsagt sig medborgarskap

Ultraortodoxa har utvandrat från Israel eftersom man inte erkänner staten Israel och många har avsagt sig sitt medborgarskap i en stat som enligt dom inte finns. I Israel har ultraortodoxa misshandlats vid flaggbränning mot den, som man anser, rasistiska sioniststaten.

Den svenska författaren Taliah Pollak som bott i såväl Israel som Palestina säger i en intervju i DN den 10 oktober 2022 att det i Israel ”blivit farligt att vara vänster, att yttrandefriheten kvävs och att kultur och konst uppmanas att hålla sig till det judiska narrativet.” Hon berättar vidare att ”hennes vänner går kurser i självförsvar för att kunna skydda sig när de demonstrerar mot ockupationen, annektering och fängslandet av barn medan polisen står vid sidan och ser på när högeraktivister bankar skiten ur dem.” Demokratin är i farozonen när högervindarna blåser. Höst­ens val i Israel blev ytterligare ett steg till höger.

”Israel har rätt att försvara sig”, kommer det från KD och SD. Man lägger skulden för konflikten på Palestina! Historien och fakta på marken visar på motsatsen. Det är Palestina som är under attack! Israel ockuperar Palestina sedan 55 år tillbaka. Ockupationen måste upphöra! Det är dags för sanktioner mot Israel.

Bo Härdne

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.