Dags för samling kring söndagens gudstjänst

Vi behöver lyfta ­gudstjänsten som samlingspunkt för den kristna gemenskapen och som en viktig del i en kristen människas liv.

Utan en gemensam gudstjänst där vi ber, sjunger, delar tankar om tron, firar nattvard och lär känna varandra över generationsgränser har den kristna kyrkan ingen framtid. Tror jag. Bibliskt är det också.
”…när ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttydning. Men allt ska syfta till att bygga upp…” står det i 1 Kor 14:26. Och i Equmeniakyrkans kyrkohandbok.

Många olika orsaker

Nu är det ungefär hälften av Equmeniakyrkans medlemmar som regelbundet deltar i gudstjänst. Resten gör annat. Jag har hört alla orsaker genom årens lopp. I olika församlingar. Pastorn är för tråkig, för konservativ eller för radikal. Mina barns fotbollsintresse är för mig viktigare än att de är med i en kristen gemenskap. Jag möter Gud i naturen i stället. Jag är för lat. Min sommarstuga och mina intressanta resor är viktigare. Min partner är inte kristen. Om gudstjänsten vore klockan 10 i stället för 11 skulle jag komma. Det är för lite lovsång. Det är för mycket lovsång. Gudstjänsten är för traditionell. Jag känner inte igen mig i ordningen längre. Jag gillar inte x, y och z. Dom är nog där. Jag förlorade en omröstning på ett församlingsmöte 1987. Typ.

Träna dig i att se det goda i en gudstjänst

En gemenskap blir vad vi tillsammans gör den till. Träna dig i att se det goda i en gudstjänst. Fråga dig vad du kan bidra med eller tipsa gudstjänstledaren om. Har du hittat en bra text, sång, eller tanke. Och ja, vi pastorer predikar medvetet tråkigt ibland – det är för att du ska känna stolthet över att komma på djupare tankar själv.

Så gå ut i naturen en ­annan gång, läs bibeltexten innan gudstjänsten så du kan tänka ut en bra tanke själv – och om du reser nån annanstans nu på söndag så finns det förmodligen en kyrka att gå till även där. Kom igen – och tänk över vad som är viktigt i ditt liv.

Per-Inge Lidén
pastor i Skårekyrkan, Karlstad

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.