1

Äkumenia träffar rätt med sitt lyxproblem

Equmeniakyrkan har i en ny kampanj ändrat stavning till det mer talspråkiga Äkumeniakyrkan. Själv undrade jag om det var bluffpost som landat i brevlådan, men blev glatt överraskad efter att ha sprättat brevet. Det visar sig vara en satsning för att fler barn ska få tillgång till skola och utbildning (och hjälp för vuxna till pastorsutbildning). I de varmaste adventögonblick med barnen i knät och glögg på kokning är det lätt att tro att alla har den här tryggheten - och att alla kommer få börja skolan, precis som dem.

Enligt Unicef är sanningen dock helt annan. 263 miljoner barn över världen går inte i skolan. 63 miljoner av dessa är mellan 6-11 år och berövas alltså chansen att få grundläggande utbildning på låg- och mellanstadienivå. Anledningarna är flera, alltifrån för långt mellan hem och skola till fattigdom och väpnade konflikter. Alla hinder löser vi inte över natt, men en stor puck har varit skolavgifter. I länder som avskaffat skolavgiften märks tydlig skillnad. Bland annat ökade Kenyas inskrivna skolbarn med runt två miljoner på två veckor efter ett sånt beslut. Vi vet också att utbildning ofta är den bästa vägen ut ur fattigdom och förtryck. Därför är det viktigt att fortsätta påverka beslutsfattare över jorden att verka för att fler av världens unga ska få chans till skola.

Här kommer satsningen med Äkumenia helt rätt. De lyckas även med konststycket att få blickarna till sig i kampanjernas högsäsong. I vår bransch klagas för övrigt på stavfel här och där, ofta med rätta. Men jag tackar Gud så länge vi har såna lyxproblem. Tänk om det varit de största problem vi hade här i världen!

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas Kärrlander
Kampanjens budskap gick iaf fram. Min första personliga tanke var att det rörde sig om tryckfel på kuverten och att man av ekonomiska skickade ut dem ändå. Räknade kallt med en ursäkt i brevet. Alltså, bra tänkt! Vad man däremot sällan eller aldrig berör är viljan att göra upp med orsakerna till problemen, dvs förbjuda främst västvärldens ständiga ktigsföring (på alla plan) mot dessa fattiga människor och länder. Börja där så löser sig allt det andra med tiden!

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne