De är mäktigaste kristna digitalt

Här är de kristna konton som har störst inflytande i sociala medier. 

Sändarens krönikör och mediebarometerns Emanuel Karlsten har satt ihop en lista över vilka de är.

Medieakademin sammanställer årligen data över vilka svenska konton som lyckas bäst på Twitter, Instagram, Facebook och Youtube – oavsett om det är företag, mediehus eller personer. Resultatet blir en unik Maktbarometer. Nytt för i år är att akademin inte bara mäter total räckvidd, utan också snitt-engagemang, det vill säga hur mycket ett konto engagerar vid varje postning.

En av de drivande i medieakademin är Sändarens krönikör, journalisten och medieprofilen Emanuel Karlsten.

Som ett komplement till de nischade listor som tas fram har han satt ihop en lista över de kristna konton som just nu har störst inflytande i de undersökta digitala kanalerna. 

Vad som är kristet eller inte kan naturligtvis diskuteras. Exempel på det kan till exempel vara artister som Carola Häggkvist och Samuel Ljungblahd som har en tydlig kristen plattform men också har en stor bas utanför det klassiskt kristna spektrat.

Men det har å andra sidan präster som Kent Wisti (tvåa på listan) också.

Det konto med kristna förtecken som har starkast inflytande i sociala medier just nu är Herregud & co.

Här är topp tio:

 1. Herregud och co

 2. Kent Wisti 

 3. Svenska kyrkan

 4. Sebastian Stakset

 5. Carola Häggkvist 

 6. Love and hope 

 7. Hillsong 

 8. Livets ord 

 9. Samuel Ljungblahd

 10. Filadelfiakyrkan 

 

I övrigt är det tydligt i årets mediebarometer att Covid 19- pandemin har satt ett tydligt avtryck. På Twittertoppen har till exempel Dr Emma Frans letat sig upp på en 8:e plats och bakteriologen Agnes Wold på plats 19. Folkhälsomyndighetens egna kanaler är en av årets stora raketer, upp från ingenstans till plats 110 på totallistan.
– Folkhälsomyndighetens placering är ett tecken på enormt genomslag, det är i princip bara Polisen och Kungahuset som placerar sig bättre bland företag och myndigheter, säger Beata Jungselius, doktor i tillämpad IT och ledamot i Medieakademin.
Även politik har fått stort utrymme. Över hälften av Twitters 100 största konton är nu politiska och 40 av dem 100 tillhör den politiska högern. 

Facebook
Traditionella medier har länge dominerat Facebook, men minskar i år sitt inflytande till förmån för företag som fokuserar på viraler och annonstrafik. Newsner dominerar med åtta sidor på topp 30, men när vi mäter enskilda sidor lyckas det anonyma företaget Viral King bäst. De har både första- och andraplatsen med underhållningssidorna “The typical jag” och “Fredags fräckisen” (sic!).
– De mediehus som satsat på egna premiumtjänster har slutat fokusera på att driva trafik från Facebook. I deras ställe växer en viss typ av aktörer fram som verkar ha mycket lite intresse av journalistisk etik, men desto större kunskap om algoritmerna, säger Gustav Martner, ledamot Medieakademin.
Vi ser också att enskilda personer och politik blir allt mer betydande på Facebook: Medieprofilerna Marcus Oscarsson, Joakim Lamotte och Sverigedemokraterna ligger alla på Facebooks topp 5. 

Youtube
När vi i år inte bara mäter total räckvidd, utan också hur många som nås i snitt, per video, tappar “gamers” flera placeringar. Den med trogen publik och som kontinuerligt skapar stor räckvidd har större inflytande, menar vi, och det är förstaplatsen Therese Lindgren ett starkt bevis på. I år har Mariestadsbon Sebastian Tadros (+59) också lyckas särskilt väl, liksom Pontus Rasmusson (+159) från Växjö, men inte minst Aftonbladets Mauri Hermundsson med sin kanal “Uppdrag mat” (+36). 
– Youtube är listan som rör sig mest, vilket speglar hur mycket Youtubes algoritmer styr och hur viktigt det är att anpassa sig till dem för att lyckas, säger Fredrik Idestål, youtuber och ledamot i Medieakademin.  

Instagram
Lucas Simonsson från JLC knuffar ner Therese Lindgren från Instagrams tron, men här sker annars få förändringar. Vi ser dock allt fler redaktörskonton etableras. Dyngbaggegalan och Situationer är de som tycks kurera internets innehåll allra bäst, men strax utanför topp 30 finns nykomlingarna Hemnetknarkarna (plats 54) och Killen med skylten (plats 45). I toppen är det Carina Berg och Ellen Bergström som klättrat mest, och här ser man att välsignade tillstånd ger nya följare.
– Både Berg och Bergström har bägge fött barn under det senaste året. Stora livsomvälvande händelser har vi även tidigare år kunnat konstatera är en framgångsfaktor för den som vill klättra på listan, säger Beata Jungselius.

Totallistan i årets Maktbarometer befäster att tre aktörer prenumererar på inflytandet i Sverige: JLC, Therése Lindgren och Jocke och Jonna Lundell. De har alla legat i topp under samtliga av våra fyra årliga Maktbarometrar. Men därunder syns fortfarande stor rörlighet.
– Att vi ser det anonyma företaget Viral King ligga på den totala listans topp fyra är ett tecken på hur rörlig den digitala marknaden fortfarande är. Den stora frågan framåt kommer att vara hur man ska kapitalisera på sin räckvidd och inflytande, först då kommer den här listan stabiliseras. Ännu är detta ett landskap i stark förändring, säger Emanuel Karlsten, ordförande Medieakademin.

 

 

 

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Jag vet inte på vilken plats den kommer, men jag vill propsa för bloggen: https://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/ Alltid läsvärd!