Deklarationsdags: Så enkelt höjer(!) du din skatt

Ett nkelt sätt att höja sin skatt: uppge högre inkomst.

Nu är det hög tid att deklarera för den som ännu inte gjort det. Tidningars fokus i deklarationstider brukar vara att komma med avdragstips för att sänka skatten. Men hur gör man om man vill betala m e r i skatt? Sändaren har talat med en skatteexpert om möjligheterna.

 

I Sverige är det många som har ett ambivalent förhållande till skatt. Det är få som jublar över att tvingas göra höga skatteinbetalningar, samtidigt är stödet starkt för ett utbyggt välfärdssamhälle. Därför är det många som reagerar mot skattesänkningar. Den senaste heta debatten gällde värnskatten, som regeringen avskaffade vid årskiftet, en skatt som höginkomsttagare fick betala.
Protesterna var dock ännu högre under Alliansregeringens tid, då flera jobbskatteavdrag sänkte inkomstskatten för en stor del av Sveriges befolkning. Då startades till och med upprop där människor uppmanades att skänka de pengar de fått över till behövande. Gensvaret blev dock klent.
För den som vill bidra med mer än man måste till kommun och stat är det dock fullt möjligt, även om det kräver en del tricksande. Det räcker inte med att säga till Skatteverket att man vill betala mer i skatt.
— Vi har inte lagligt stöd att påföra någon mer skatt. Så länge du redovisar dina inkomster så tar vi ut den skatt som vi har lagstöd för, säger Johan Schauman, som är deklarationsexpert på Skatteverket.
Skatteverket får inte heller ta emot extra insättningar eller gåvor. Om det finns mer pengar på ditt skattekonto än vad du är skyldig att betala i skatt får du helt enkelt tillbaka pengarna. Så hur ska man då göra? Den enklaste vägen är att strunta i att yrka på avdrag som man har rätt till. Det kan till exempel gälla ränteavdraget för den som har bolån. Skatteverket tvingar aldrig någon att göra avdrag.
En annan väg är att helt enkelt uppge en högre inkomst än vad du faktiskt har. Då får du också betala en högre skatt.
— Mig veterligt är det inte straffbart att göra det. En oriktigt uppgift ska leda till att du får betala lägre skatt eller får tillbaka mer pengar än du har rätt till. Men om du uppger en högre inkomst blir det ingen skada för det offentliga, säger han.
Ett tredje sätt är att betala in anonymt, genom att skicka pengar i ett kuvert till Skatteverket. Pengarna sätts då in på ett konto, och om ingen kan visa att det är hans eller hennes så tillfaller de efter sju år staten. Inom Skatteverket kallas dessa för samvetspengar, men det är sällan man den typen av gåvor.
— De flesta vill hellre ge till exempel till miljörörelser eller till biståndsorganisationer, säger Johan Schauman. 
 

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.