Corona får kyrkor att stänga ned verksamheten

Från och med idag, fredag, stänger Immanuelskyrkan i Stockholm i två veckor. Beslutet är ett försök att hindra coronasmitta i en av Sveriges största Equmeniaförsamlingar. 

Även Betlehemskyrkan i Göteborg går samma väg - och håller stängt mars ut.

 

-Vi är en öppen kyrka där väldigt många människor rör sig under en dag, därför har vi efter moget övervägande fattat det här beslutet, säger församlingsföreståndare Ulla Marie Gunner. 

Immanuelskyrkan har omkring 1500  medlemmar, med flera internationella grupper och en bred verksamhet. 

-PÅ en söndag kan det vara 600-650 människor som vistas på en förhållandevis liten yta. Det är också ett komplext hus, med många rum och långa öppettider. Våra dörrar står öppna mellan 10 och 20.

-Många kommer in för att värma sig och vila en stund. Så vill vi ha det också, men just nu försvårar det situationen. Det går inte att kontrollera alla som kommer och går. Vi har stött på besökare som valt att inte respektera de förhållningsregler som gäller, trots att vi har många gamla och sårbara vuxna i församlingen.  förklarar Ulla Marie Gunner. 

Beslutet gäller i första hand fram till 27:e mars, men kan komma att omprövas. 

-Det här är en helt ny situation. Alla våra krisplaner syftar ju till det motsatta, att träffas och ta hand om varandra. Men vi följer utvecklingen noga, den ändras ju nästan timme för timme, fortsätter Ulla Marie Gunner och berättar att församlingens verksamhet inte är nedlagd. All personal är i tjänst. Enskilda samtal kan hållas och en del smågrupper fortsätta träffas.

Församlingens gudstjänster kommer att livesändas via You Tube och delar av gudstjänsten läggs ut på hemsidan i efterhand. 

Mer information läggs ut på hemsidan under helgen. 

Även Betlehemskyrkan i Göteborg, också den en av Sveriges största församlingar med totalt runt 700 medlemmar går en liknande väg, och ställer in det övervägande av sina planerade evenemang mars månad ut. 

- Vi kommer att flytta ut på nätet med livesända gudstjänster på YouTube och Instagram samt arbeta med livesända bibelstudier och föredrag varje vecka, berättar föreståndaren Robert Eriksson.

Han berättar att kyrkan kommer att jobba med att utveckla sin podcast under den här tiden och att det kommer erbjudas själavård över telefon där man tidigare haft personliga möten.

Equmeniakyrkan uppmanar inte generellt församlingar att stänga kyrkorna, men att iaktta försiktighet och vara noga med hygien och möteskultur. 

Annika Ahlefelt, Robert Tjernberg

0 Kommentarer
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.