Colombia är världens farligaste land för aktivister

Albeiro Camayo, som tillhörde Colombias ursprungsbefolkning, mördades i januari och begravdes några dagar senare. Han är bara en av många som fallit offer för beväpnade grupper i landet.

Under årets första tre månader har 52 människorättsaktivister mördats i Colombia. Diakonia och Act Svenska kyrkan kämpar nu för att vända utvecklingen.

2021 mördades 145 människorättsaktivister i Colombia, men utvecklingen pekar alltså på att ännu fler kan bli offer under 2022. Landet är det farligaste i världen för aktivister.

Sedan 2012 delar Act Svenska kyrkan tillsammans med Diakonia ut ett pris till människorättsaktivister i landet, ett pris som med tiden fått stor uppmärksamhet.

- Priset instiftades 2012, då den tidigare regeringen på olika sätt försökte misstänkliggöra människorättsaktivister. Detta har blivit ett sätt att skydda dessa modiga människor genom att uppmärksamma deras arbete, säger Verdiana Garcia, som är regional representant för Act Svenska kyrkan.

Många av pristagarna tvingas leva med livvakter och omfattande säkerhetsåtgärder eftersom hotbilden är så allvarlig. Verdiana Garcia mötte nyligen flera pristagare under en gemensam resa till USA där de mötte beslutsfattare för att berätta om läget i Colombia.

- De är väldigt trötta, men fortsätter att engagera sig även om det är farligt. De ser ingen annan utväg, säger hon.

Vad är det som gör att människorättsaktivister i Colombia är så utsatta? Landet har en våldsam historia, där bland annat flera gerillagrupper har stridit mot statsmakten. 2016 tändes hoppet om en ljusare framtid då den största gerillagruppen, Farc, skrev under ett fredsavtal med regeringen. Enligt avtalet skulle staten bland annat genomföra en landreform och det skulle tillsättas en sanningskommission.

- Tyvärr är det stora brister i genomförandet och den nuvarande regeringen har inte gett sitt stöd till sanningskommissionen, säger hon.

Istället har det uppstått ett maktvakuum i de områden som gerillan tidigare behärskade. Där opererar nu andra väpnade grupper, somliga med politiska mål, andra enbart kriminella, som vill kontrollera marken och befolkningen. Det är speciellt ursprungsbefolkningen och människor med afrikanska rötter som drabbas av våldet eftersom de bor i otillgängliga och bördiga trakter med eftertraktade naturresurser.

- Få blir straffade. Ibland vet man vem som begår brotten, men sällan vem som gav order om det, säger hon.

Enligt Verdiana Garcia har kyrkor och trossamfund en viktig roll i att bygga en bättre framtid.

- Religion och tro är centralt i Colombia, vilket gör det särskilt relevant att engagera religiösa och spirituella ledare i fredsarbetet, säger hon.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.