Cirkeln sluts för nya generalsekreteraren

Josephine Sundqvist står sällan, som på bilden, med händerna i byxfickan. Foto: Läkarmissionen

Hon växte upp med Läkarmissionen i östra Kongo. När Josephine Sundqvist nu blir ny generalsekreterare är det som att cirkeln sluts för 38-åringen som vill se mer hands on och mindre byråkrati. Den kristna värdegrunden ser hon som en ren styrka.

Hon bor i Härnösand och är medlem i equmeniakyrkan Ängekyrkan. Men de första barndomsminnena Josephine Sundqvist kommer ihåg utspelar sig hundratals mil därifrån. Närmare bestämt i Lemera, Gomo och Kivu i Kongo-Kinshasa. Området där hennes föräldrar stationerats för att jobba åt, ja just det, läkarmissionen.

- Det var en lite annan tid, säger hon och skrattar åt minnen att som sexåring kunna få rycka in och svabba blod efter en förlossning.

Men det är fina minnen där Läkarmissionens personal blev som en familj. Och det är inte konstigt att hon därför har en känsla av att komma hem när hon nu byter jobbet som senior strategisk rådgivare i biståndsfrågor på Sida, och 1 maj tillträder som generalsekreterare på Läkarmissionen.

– För mig är det som att alla bitar faller på plats. Världen befinner sig i två stora kriser, den globala hälsokrisen och klimatkrisen. Att få kliva in och leda en sådan viktig utvecklingsaktör och organisation som Läkarmissionen i dessa tider känns stort, viktigt och inspirerande, menar Sundqvist.

Under rekryteringstiden, när hon funderat på vad hon skulle kunna bidra med, har hon plitat ner några av sina viktigaste punkter att arbeta med;

- Det första är att jag vill förtydliga och jobba vidare med Läkarmissionens roll som biståndsaktör för rätten till hälsa. Hälsobiståndet måste få mer fokus.

Det andra är att hitta synergierna med näringsliv, kyrkor och andra centrala aktörer för innovation och digital transformation i biståndsarbetet.

- Jag tror vi måste bryta oss ur en del byråkrati och istället närma oss ingenjörer, nyttja svensk forskning och företagsamhet för att vara längre fram i arbetet med digital transformation och innovation även i biståndsarbetet.

Som ett exempel där organisationen redan lyckats är att se till att misisonssjukhusen ska ha "powerbanks" och tillgång till nät. I strategidokumenten är de "digitala rättigheterna" nu en självklar punkt, liksom att fortsätta digitalisera Journaler.

Det tredje är att jobba närmare kontexten.

- Det är alltid en fara i organisationer när man växer sig större som läkarmisisonen gjort de senaste åren, att avståndet växer till rättighetsbärare (biståndstagare) och myndigheter. Att det blir mycket arbete som inte bedrivs på fältet. Jag vill se mer personal lägga tid på plats och jobba lokalbaserat. Detta kan absolut också vara via digitala möten men jag tror det fysiska är väldigt viktigt för det långsiktiga arbetet.

Läkarmissionens förutsättningar för det är bättre än någonsin. Sedan organisationen tog över verksamheten för tidigare samarbetspartnern International Aid Service har man idag runt 10 såkallade landkontor i länder som Niger, Tchad, Uganda, Etiopien, Sudan och Somalia.

Vidare finns lokal närvaro i flera afrikanska länder, liksom i Latinamerika.

- För att nå våra mål är det viktigt med lokala samarbeten och nätverk, inte minst kyrkor. En sak som inte talats så mycket om i Sverige är till exempel hur kyrkorna är drivande i arbetet med Covid i många afrikanska länder. Läkarmissionen har till exempel haft ett arbete med kyrkor i Tanzania som startat Covidalliansen. Kyrkor är ofta centrala hälsoaktörer i de här länderna och är ofta de som sitter inne på bäst data i sjukdomar som exempelvis Covid. De har blivit extremt viktiga, och det är samma sak i Kongo.

Överlag är samarbetet med trosbaserade aktörer något Josephine lyfter fram och ser som viktigt.

Så viktigt att hon petar in det som punkt nummer fyra på sin "lista".

- Ja, men det är en oerhörd styrka både i länderna vi arbetar i och när vi jobbar med samarbetspartners i Sverige. Vi vilar på kristen värdegrund och i ekumeniska sammanhang har vi en stor förankring även om vi verkar på flera andra plattformar i samhället. Jag ser fram emot att stärka dialogen med kyrkor och andra ekumeniska plattformar i biståndet. Det är helt centralt om vi ska kunna driva engagemang inifrån och komma ifrån att vårt arbete styrs uppfrån och ner. Det är i kyrkorna vi har massor av människor med en massa erfarenhet som vi kan dra nytta av. Sen tror jag också vi kan vara med och påverka debatten om religiösa aktörers roll i svenskt bistånd. Vi är med och driver livsavgörande samhällsinstitutioner över hela världen. Låt oss börja lyfta det tillsammans, säger Sundqvist.

Det är som att hon pratar med uppkavlade armar. Det här är inte en byråkrat som tänker sitta av en lön. Den 1 maj är det en entreprenör som sätter sig i förarsätet för att ta Läkarmissionen in i framtiden.

- Det första är att jag vill förtydliga och jobba vidare med Läkarmissionens roll som biståndsaktör för rätten till hälsa. Hälsobiståndet måste få mer fokus.

Fakta: Josephine Sundqvist

Ålder: 38

Familj: Maken Johan, två barn 7 och 9 år gamla.

Bor: Härnösand och Stockholm.

Bakgrund: Har i flera år jobbat på Sida, senast som senior rådgivare i biståndsfrågor. Har också en bakgrund på bland annat ACT Svenska Kyrkan och Uppsala universitet, där hon har en doktorsexamen i filosofi. 

Aktuell: Tillträder 1 maj som ny generalsekreterare för Läkarmissionen-

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
3 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Josephine Sundqvist
Spännande tider väntar. Följ gärna Läkarmissionens arbete https://www.linkedin.com/company/l-karmissionen/ https://www.lakarmissionen.se/
Josephine Sundqvist
Tack för en inspirerande intervju. Spännande tider väntar!
Anna
Josephine är verkligen rätt person på rätt plats! Tack för inspirerande läsning med en framåtblickande anda.