Blixtnedslag orsaken till branden i Ansgariikyrkan

Foto: Herman Nikolic/JP

Ett blixtnedslag orsakade enligt Polisen i Jönköping branden i Ansgariikyrkan.

- Det känns bra att vi kan stryka möjligheten till att branden skulle varit anlagd, säger ordförande Lennart Bergström till Sändaren.

Klockan 02.01 på natten fångades ett blixtnedslag av en övervakningskamera. Därefter startade branden i Ansgariikyrkan.

Polisen i Jönköping uppger nu att man är "helt säker" på att detta är orsaken till att den Equmeniaanslutna kyrkan sedan brann ned till grunden.

– Vi har hört vittnen och kollat på övervakningsfilmer vilket gör att vi nu kan bekräfta att branden kom till på grund av ett blixtnedslag, säger Richard Finndahl hos polisen till Jönköpings-Posten.

Det innebär att misstankar på att den skulle varit anlagd nu avskrivs helt. 

– Vi är helt säkra (på hur det gått till). Det finns inga tvivel. Hade vi inte varit säkra så hade vi inte gått ut med det, säger han vidare. 

Ärendet blir därmed ett försäkringsärende och Ansgariikyrkans församling kommer nu inleda samtal med sitt försäkringsbolag.

- Det är dyrt att bygga kyrka, och vi vet inte alls vad vi kan räkna med att få ut i försäkringspengar men de har sagt till oss att de i stor respekt ska titta på ärendet och se hur de kan hjälpa oss, säger Lennart Bergström.

Han är samtidigt lättad över att ett streck nu kan dras över de spekulationer som förekommit på nätet om en anlagd brand.

- Vi har inte haft några hot mot kyrkan eller upplevt att det funnits någon anledning att tro att det skulle varit så. Polisens besked är därför i linje med vad vi själva trott, säger han. 

Hur församlingen ska fira gudstjänst framöver är inte klart men baksidan av kyrkan och i närliggande Svenska Kyrkan på Österängen är två alternativ initialt.

- Det finns en hel del att fundera på framöver, konstaterar Bergström

 

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.