Annie Lööf: "Sånt här ger mig hopp om framtiden"

Annie Lööf gjorde sitt tredje framträdande på Vårgårdascenen. Foto: Lina Bronson/Equmeniakyrkan

Annie Lööf inledde valårets partiledarutfrågningar. 

När hon på slutet fick möjlighet att tala om vad hopp är för henne blickade hon ut över den månghövdade publiken. 

- Sånt här ger mig hopp. Civilsamhället. Det gör att jag tror på framtiden, menade partiledaren för Centern.

Det blev en något tuffare frågestund än tidigare år, men känslan av att vara en annorlunda partiledarutfrågning höll i sig. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf fick möjligheten att prata till punkt och brodera ut sina tankar kring de frågor hon fick från Joakim Hagerius och Britta Hermansson. 

kyrka

Annie Lööf kunde slappna av i fåtöljen. Foto: Lina Bronson

Vass men mjuk Equmeniakyrklig ton

Tonen var mjuk från den Equmeniakyrkliga duon, men inte utan att tappa udden för att faktiskt vaska fram ett och annat riktigt svar av proffspolitikern från Maramö utanför Värnamo.

Sammanfattningsvis kan hennes budskap ses så här:

Klimatet:

Centerpartiet vill att företag och marknad ska vara den drivande kraften i klimatomställning, även om man inte värjer för att med skatteincitament driva på snabba förändringar.

Integrationen:

Centerpartiet vill fortsätta vara partiet som värnar flyktingar och asylrätt.

- Jag är glad att vi lyckats återinföra familjeåterföreningen, berättade hon bland annat och rev ner applåder. 

Samtidigt poängterade hon att man misslyckats med att sätta invandrare i jobb och att Sverige tillåtit klaner och kriminella gäng ta över hela områden - något som nu kräver hårda tag. 

Särskilt lyfte hon fram att invandrarkvinnor hamnat utanför den svenska infrastrukturen och skyddsnätet - något som man med hjälp av insatser vill motverka ska ske ytterligare.

Religionen:

Centerpartiet vill inte blanda sig i privatreligionen men när frågan närmade sig de två kanske lite oväntade valrörelsefrågorna på temat, konfesionella skolor och stöd till trossamfund hade hon svar. 

- Vi är väl det enda partiet som tycker att skolor inte ska tas bort utifrån om de är konfesionella, utan om de inte sköter sig. Det är ju det som S går fram med nu. Vi har haft ett par skolor som inte ens borde fått starta, men nu drar man istället alla över en kam, även de som sköter sig bra, konstaterade Lööf.

kyrka

Annie Lööf hade ofta svar på tal. Foto: Lina Bronson

Stöttar krav på trossamfund

Det nya förslaget på krav för stöd trossamfund ställer hon sig däremot bakom och menar att om man inte lever upp till samhällets demokratiska standarder då får räkna med att bli av med sitt stöd.

Lööf slapp visserligen undan en del möjliga följdfrågor på just den punkten men allt som allt lyckades Hagerius/Hermansson lägga ett pussel som nog gav många besökare en hyfsat god bild av var Centerpartiet rör sig i de tre stora "ämnesboxarna" Klimat, integration och religion. 

Annie Loof

Annie Lööf gladdes och andades framtidstro i Vårgårda. Foto: Lina Bronson

Tror på framtiden

Och när hon ombads avsluta med en "slutplädering" kring vad som är hopp för henne fick hon chansen att nog trots allt säga att hon tack vare inte minst de ideella krafter, entreprenörer och engagerade människor runt i landet har en stark framtidstro på landet Sverige.

Robert Tjernberg

robert.tjernberg@sandaren.se
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice