Åsa Molin: Jesus omdefinierar familjen

Åsa Molin en av bibelstudieledarna. Foto: Liisa Mendelin

Prasslande bibelblad, blänkande bibelappar. En av grundstenarna i Hönökonferensen är de många möjligheterna att delta i bibelstudium. På onsdagen höll Åsa Molin bibelstudium om den kristna nyfamiljen och John Ahlströms bibelstudium handlade om psykisk ohälsa hos några av Bibelns huvudpersoner.

- Jag gissar att Josef måste ha mått riktigt dåligt i den stunden han bestämde sig för att skilja sig från Maria, säger John Ahlström under tonårsbibelstudium på Hönökonferensen.

Bibelstudiet på temat psykisk ohälsa fyllde Hönö Missionskyrka med tonåringar och andra intresserade. Eva Edvardsson inledde bibelstudiet med att berätta hur ångest och stress tar sig uttryck i kroppen. Hon arbetar som barnmorska på ungdomsmottagning. 

- Ångest och stress är kroppens naturliga reaktioner på hotfulla situationer. Det är tryck över bröstet, snabba hjärtslag, svettningar. Efteråt måste kroppen få bli alldeles matt och vila, annars blir vi sjuka, sa Edvardsson.

Det är den vilan många saknar idag, och förutom regelbunden mat, sömn och socialt umgänge är även tron på en kärleksfull gud något som kan ge vila, enligt Edvardsson.

Efter det hakade John Ahlström på och berättade om två personer i Bibeln som också tydligt ger uttryck för det vi idag kallar för ångest. Den ena är Jesus jordiska far Josef.

- När han får höra att Maria, hans trolovade, är gravid, utan hans medverkan blir han förtvivlad och landar slutligen i beslutet att han måste skilja sig från henne. Av alla dem jag träffat som gått igenom en separation har jag lärt mig att det alltid ligger mycket tankeverksamhet och känsloarbete bakom ett sådant beslut, säger Ahlström.

Den andra personen Ahlström lyfter fram är Jesus.

- När Jesus är i Getsemane trädgård står det i Bibeln att han svettades så mycket att det droppade som blod. Han har en så stark känsla av obehag att det är lätt att dra paralleller till Evas beskrivning av hur ångest känns i kroppen. Det är en stor tröst att veta, att oavsett hur långt nere på botten du befinner dig så har du en god vän med dig, Jesus Kristus själv.

Också förmiddagens stora bibelstudium med Åsa Molin lockade många åhörare. Det stora tältet var nära på fullt när hon ledde in lyssnarna till Jesu sista stunder i livet.

Molin beskriver de fyra personerna som stod vid Jesu kors vid dödsögonblicket, och om det uppdrag han ger till två av dem.

- Med sina sista krafter skapar Jesus något helt nytt. Han ser på sin mor och bredvid henne lärjungen Johannes, och säger sedan: ”Kvinna, där är din son” och till lärjungen: ”Där är din mor.” Därefter har Maria sitt hem hos lärjungen.

- Här skapar Jesus en helt ny familj. Vi ser inget av personkemin, det verkar inte vara viktigt. Det här är inget kompiskollektiv som byggs utan relationer som går över gränserna. Jesus omdefinierar familjen. Han förkastar inte den gamla formen, men utvidgar den.

Enligt Molin är det ur den här nya omdefinierade familjen som församlingarna och senare kyrkorna växer fram.

- Vi klarar oss inte på egen hand, utan behöver varandras händer. Idag uppger en av tre som är över 85 år att de känner sig ensamma. I alla åldrar finns människor som saknar vänner och antalet begravningar utan gäster ökar. Här är den gemenskap som församlingarna skapar livsviktig.

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.