Betlehemskyrkan har släppt ny psalmskiva

Tongivande i projektet: producenten och musikern Paul Biktor Börjesson, Robert Eriksson, sångare och föreståndare i Betlehemskyrkan, och församlingsmusiker Ulrika Henkelman. Foto: Tobias Törnqvist

Betlehemskyrkan i Göteborg ger ut 15 psalmer av Sven Ellingsen på skivan Någon skall vaka i världens natt. Ett ambitiöst projekt med varierat musikaliskt tonspråk. Förhoppningen är att inspirera och ge hopp i coronamörkret.

Betlehemskyrkan i Göteborg, som tillhör Equmeniakyrkan, har sedan länge en tydlig inriktning på musik. Nu har detta lett till en nytolkning av Svein Ellingsens psalmer. Den fullständiga titeln är Någon skall vaka i världens natt – Ellingsen på svenska (David media).

Den norske psalmförfattaren Svein Ellingsen (1929–2020) jämförs med svenske Anders Frostenson. Ellingsen drabbades av mobbning som barn, sjukdom och förlust av en liten dotter. Erfarenheterna präglar hans texter, som ändå är osökt hoppfulla.

Betlehemskyrkan har velat ”lyfta fram psalmer i ny musikalisk skrud som kan förnya gudstjänstmusiken”, som musikforskaren Hans Bernskiöld och kyrkans föreståndare, pastor Robert Eriksson, skriver i cd-foldern.

De musikaliska uttrycken spänner mellan a cappella-körer, folkviseton och pop. Många upphovsmän och -kvinnor, i coronaanpassade smågrupper, ligger bakom slutresultatet: en imponerande kraftsamling.

När Sändaren tidigare intervjuat Robert Eriksson om projektet som lett fram till den nyutgivna skivan sa han så här:

– Vi tänkte att en inspelning kan vi ju göra även om vi inte kan samlas i stora skaror just nu. På det sättet kan vi vara kreativa genom att spela in musik i mindre grupper, menar Robert Eriksson och fortsätter:

– Vi vill inte bara nöja oss med att ta en paus i musikarbetet utan vi vill göra något av situationen och faktiskt skapa något kreativt som vi kan ha glädje av i våra gudstjänster lång tid framöver.

Bakgrunden till att det blev Ellingsens texter är att Robert Eriksson varit på en andakt med Magnus Malm, författare och retreatledare, som läste en text av just Svein Ellingsen.

– Jag blev så berörd av texten att jag frågade vem han var, berättar Robert.

Svein Ellingsen har i sina texter ofta en poetisk ton där han även delar med sig av sitt eget liv. Ett liv där han varit mobbad som liten, haft en vacklande hälsa under uppväxten och förlorat sin 6-åriga dotter i en olycka.

– Ett genomgående tema för Svein är att livet är svårt men att ljuset samtidigt kan skina igen. Det finns med det där lite typiskt nordiska vemodet, men där finns också tacksamhet över Guds kärlek och nåd som följer oss genom hela livet.

Svein Ellingsen är nämligen inte så välkänd här i Sverige, även om sju av hans psalmer finns med i svenska psalmböcker. Hemma i Norge är Svein, som avled i våras 91 år gammal, desto mer känd och där är psalmböckerna fyllda med inte mindre med 58 av hans texter.

– Målet med det här projektet på ett djupare plan är att psalmskatten från Norge ska bli sjungen i Sverige, och hjälpa oss att hitta ett sätt att sjunga psalmer som funkar i vår tid.

Betlehemskyrkan har en längre tid burit på en dröm om att psalmerna i vår tid ska förnyas och bli uppskattade av alla åldrar igen.

– Vi vill lyfta fram ny musikalisk skrud som kan förnya gudstjänstmusiken. Jag hoppas att den här skivan kan vara ett bidrag till att vi kan mötas över åldersgränser och att vi kan sjunga tillsammans som församling. Jag vill inte ge upp hoppet om det, säger Robert Eriksson.

Nu finns skivan att både beställa men också att lyssna på i streamingtjänster som Spotify.

– Vi hoppas att det ska leda till att fler människor kan upptäcka värdet av att sjunga en text som faktiskt gått igenom en människas liv och visa vad det betyder att texten är slitstark, säger Robert Eriksson.

– Främst gör vi det för oss men kanske kan det bli en inspiration till andra kyrkor.

MATTIAS BACKLUND

BRITA HÄLL

Fakta:

Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska

Arrangerad och producerad av Paul Biktor Börjesson

Exekutiva producenter: Robert Eriksson och Ulrika Henkelman

Skivbolag: David media

Fakta:

 

Någon skall vaka i världens natt - Ellingsen på svenska

Arrangerad och producerad av Paul Biktor Börjesson

Exekutiva producenter: Robert Eriksson och Ulrika Henkelman

Skivbolag: David media

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.