Åtal mot Lena Wesströms misstänkta mördare

Lena Wesström hittades död 2018, sedan dess har arbetet med att klara upp hennes fall pågått. Arkivfoto

På fredagen väcktes åtal mot den 45-åring som misstänks ha mördat Lena Wesström i Örebro för nästan två år sedan. Hon var under några år anställd i Betelkyrkan och tillhörde den sista tiden Hagakyrkan.

Den 14 maj 2018 försvann Lena Wesström. Polisen utgick från att det handlade om människorov. Inte förrän fyra dagar senare hittades kroppen i ett buskage intill ett bullerplank, inte långt från bostaden i stadsdelen Hjärsta. Lena hade blivit mördad.

I Betelkyrkan i Örebro höll man öppet så människor kunde komma för att tända ljus och dela chock och förtvivlan med varandra. Även i Hagakyrkan gavs möjlighet att dela sorgen tillsammans.

 

29 maj greps den man som nu står anklagad, men bevisningen höll inte och han släpptes en vecka in i juni. Utredningen har ibland gått på tomgång, spaningsledningen byttes ut, polisen fick en del kritik och mannen greps fler gånger. Under tiden har blommor, ljus, en bibel och en nalle synts intill ett träd i närheten av platsen där Lena miste livet.

När ett år hade gått planerade tv-programmet Kalla fall att ta upp Hjärstamordet. Det blev ny fart på utredningsarbetet och programmet gjordes aldrig. Lokaltidningen NA har följt fallet och publicerat fler än hundra artiklar.

Mellan fem och 20 poliser har hela tiden funnits i utredningsgruppen, fler än 730 förhör har gjorts och förundersökningen är nu en diger lunta på 14 000 sidor. 

Hela tiden har 45-åringen varit den huvudmisstänkte. Sommaren 2019 greps han återigen och har suttit häktad sedan dess. Han nekar till att all inblandning.

 

Motivet antas vara en komplicerad kärleksrelation. 45-åringen, som var gift hade ett förhållande med Lena Wesström. Enligt vittnen var det stormigt, och bevisningen från konversation i telefoner och mejl innehåller bland annat hot.

Lena Wesström dödades med omkring 17 slag med något tillhygge mot huvud och ansikte. DNA har hittats på den anklagades skor. Den tekniska bevisningen anses vara stark, och det finns en omfattande indiciebevisning, enligt åklagaren. 

Rättegången börjar 26 februari och pågår till 9 april, fördelat på 20 dagar.

 

 

Kerstin Schönström

0 Kommentarer
0 Kommentarer