Ärkebiskopen hetast på varm frikyrkokonferens

Ärkebiskop Antje Jackélen trivdes på Nyhem. Foto: PO Flodström

Två av de största frikyrkokonferenserna är till ända. Sändarens utsände PO Flodström var på plats för att ta tempen - och han fick göra det bokstavligt talat.

Men hetast av alla under veckans konferensprogram var ändå en så udda fågel i dessa sammanhang som Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackélen. 

- Från Svenska kyrkans präster och biskopar så har responsen på min medverkan enbart varit positiv, säger hon.

Sommaren är här och därmed också tiden för de stora sommarkonferenserna. Sändarens utsände PO Flodström har gjort nedslag på Pingströrelsens Nyhem - där snackisen tveklöst var att Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén var på plats.

Uppladdningen inför Antjes besök på pingströrelsens stora sommarkonferens Nyhem hade pågått i veckor med flera inlägg på kristna opinions- och ledarsidor kring lämpligheten i inbjudan.

Ärkebiskopen i fokus

Redan tidigt under veckan höll föreståndaren Daniel Alm ett seminarium och en predikan där han kritiserar fundamentalisterna för andligt högmod när de tror sig kunna läsa som det står utan att tolka bibeltexten. Huvudbudskapet han vill få ut till sina medlemmar var att sluta fultolka varandra och fokusera mera på att tjäna omgivningen än att leta fel hos våra syskon. Ett budskap som tycks varit synkat med ärkebiskopens bibelstudium som inleddes med att hon tackade sina systrar och bröder i Kristus för inbjudan och en möjlighet till att för en stund vara ohejdat from. Bärande genom hela den cirka timmeslånga predikan är att Antje trycker på enheten och att det är mer som förenar än separerar. Hon använder bilden av Jesus som stammen på det träd där andens vind blåser genom lövverket. En liknelse som tas emot av en fullsatt Nyhemshall med jubel och applåder.

Antje Jackélen

Antje Jackélen hänvisade till Livets Ord-pastor

I likhet med Alm så går hon till rätta med oförsonligheten inom svensk kristenhet och efterfrågar en kultur som präglas mer av försoning med utgångspunkt i berättelsen om Jakob och Esau. Vi bjuds på ett traditionellt Bibelstudium, som Antje blandar upp med moderna grepp som Instagramreferenser och pingstestetik som hon ger sin pressekreterare Mikael Stjernberg credit för. Antje känns stundtals väldigt självmedveten, på gränsen till metaironisk då hon slänger ut en publikfråga gällande om de närvarande betraktar återföreningen mellan Jakob och Esau som en äkta försoning, med en passus om att ”det inte finns något rätt eller fel svar, utan bara olika perspektiv”. Hon går sedan in för landning genom att knyta an till gårdagens predikan av Joakim Lundqvist om den förlorade sonen och förlåtelsens dilemma och djup, men förmåga att återupprätta trasiga relationer.

Vid den här punkten smyger lovsångsteamet upp bakom Antje, börjar puffa ut rök och lägger stegrande synthmattor och gitarriff medan Antje avrundar med att i likhet med Alm resonera kring nådens avgörande för frälsningen och att när ovissheten över att duga till inför Gud tar över riskerar vi bli dom som i stället recenserar andras gudsrelation.

Många  ville ta groupie med Antje

När Sändaren efter gudstjänsten får några minuter med Antje så frågar vi henne om hur tonerna låtit inifrån hennes eget samfund och ifall kritiken funnits även där?
- Jag undviker att kommentera pingströrelsens interna processer, men från Svenska kyrkans präster och biskopar så har responsen enbart varit positiv. Mina kollegor har unisont givit mig glada och uppmuntrande tillrop inför min medverkan här.

Varpå Antje skyndar vidare för att ta groupies och skaka hand med den strida ström av pingstvänner som börjat samlas kring henne, medan vi sätter oss i bilen för att färdas norrut mot Evangeliska Frikyrkans Torpkonferens och konsert med Michael W Smith.

Men innan dess, hur var stämningen annars?

Efter två år av digitala lightversioner var det ju äntligen dags att kunna mötas igen och det långa uppehållet känns verkligen i atmosfären. När vi stötte ihop med pingstföreståndaren Daniel Alm i kaffekön hojtar han glatt att vi är ca 30% fler än vad som besökte konferensen 2019. Det kanske får säga allt, och just det - konferensmaten har utvecklingspotential. Värmen har det inte.

Olof Brandt

Bibelbingo på Torp

När vi sedan anländer till Torpområdet så är det inte grytorna utan framförallt ladorna som fullkomligt kokar över av både värmen där termometern sedan länge passerat 30-strecket och hängiven lovsång. Vi minglar oss runt mellan utställare och mattält besöker Bibeln Idags Ya!-tält som enligt annonseringen skall servera konferensens bästa kaffe. Väl där möts vi av en Magnus Wingård som brygger latte som om han aldrig gjort något annat medan Olof Brandt ropar ut bingonummer med Bibelreferenser till en skara om ett hundratal ungdomar.
-Bingo!, ropas det ut från höger och vänster följt av att personen får komma upp till scenen och motta en godispåse från en entusiastisk Olof.
- Vi skulle egentligen haft FAQ med lite olika teologer ikväll, men alla blev sjuka så då kör vi lite Bibelbingo istället, säger han.

Superstjärnan Michael W Smith på plats

Den olidliga hettan börjar avta något medan köerna till ladan slingrar sig i fyra väderstreck runt hela parkeringen. På den lilla utomhusscenen avlöser up and coming artister varandra. Allt från svängig hiphop till finstämda singersongwriters. Tyvärr konkurrerar dessa med konferensens stora dragplåster Michael W Smith och erhåller därmed inte den publik de förtjänar. De som löst de 300:- som inträdet till Ladan kostar bjuds på en Michael som mestadels sitter vid pianot och klinkar frikyrkans standardutbud av lovsånger. Det är mäktigt och härligt. För mig som köpt varenda skiva sedan min kusin Lisa introducerade honom för mig som 10-åring är det här stort, men ändå lite antiklimax. Smith har över 25 album på sin repertoar och en katalog som svämmar över av egenskrivna hits. Det känns därför lite snopet att konstatera - när konserten efter ungefär två timmar inklusive extranummer – att nästan hälften utgjorts av covers på välkända lovsånger. Jag hade föredragit om han nyttjat tiden till mer av sitt egna material, men serveras ändå några riktiga klassiker så som Friends, Secret Ambition och This is your Time.

Tacksamma

Nu har solen gått ned och det går att andas normalt igen, medan vi återvänder hem till Dalarna trötta, lyckliga och tacksamma efter en fantastisk veckan mellan tallarna och på de soldränkta slätterna.
 

P-O Flodström
sandaren@sandaren.se

Fakta: Torp vs Nyhem

Torp vs Nyhem

 1. Stämning: oavgjort
  Motivering: Båda konferenserna var rena manifestationer av agape och syskonskap. Stämningen var på topp oavsett om du befann dig i Småland eller Närke.
 2. Matutbud: Torp
  Motivering: Sorry men maten på Nyhem var dålig. Maten på Torp är bra och dessutom betydligt mer varierad för den som önskar vegetariska alternativ.
 3. Lokaler: Nyhem
  Motivering:  Nyhemshallen kills it. Nog för att fläktsystemet stundtals låter som en jetmotor, men den gör vad den ska – medan luften i den heta Torpladan stod still.
 4. Kultur: Torp
  Motivering: Här sopar Torp fullkomligt mattan med Nyhem där musikutbudet uteslutande bestod av modern lovsång bortsett från TBN Nordics satsning på mer traditionell musik i sitt tält. På Torp fick besökarna kostnadsfritt ta del av en mängd olika artister ur en palett av genrer, utan att behöva göra avkall på vare sig Hillsongrock eller Minns du sången-nostalgin som också levererades.
 5. Boende: Nyhem
  Motivering: Utbudet av skuggiga ställplatser och närheten till sjön gör att Nyhem tar hem den här över den soldränkta Torp-savannen som dessutom inte alls har samma tillgång till WC och duschar
 6. Undervisning: Torp
  Motivering: Torp spurtar på mållinjen med ett något rikare utbud av seminarier med teologiskt djup än vad Nyhem i år presenterade. Till Nyhems fördel skall dock vägas att samtliga aktiviteter är kostnadsfria där Torpkonferensen tar ut en avgift på 50:-/seminariet.
 7. Midsommarfirande: Nyhem
  Motivering: Här kör Nyhemsveckan extra allt med barnfestival med en mängd olika aktiviteter och attraktioner för barnfamiljen medan Torp håller det lite mer lowkey och traditionellt med sportaktiviteter och dans runt stången

Resultat: Oavgjort (Jury: PO Flodström)
 

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

 • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Missing filter. All text is removed

kommentarer

 • Lines and paragraphs break automatically.
 • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Lines and paragraphs break automatically.