Andersson (S) redo att regera med oppositionens budget

Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson ser ut att förlora sin första budgetomröstning. Men hon är beredd att regera på M-KD-SD:s budgetalternativ.

Regeringspartnern Miljöpartiet måste ta sig en funderare på hur de ska göra.

För att bli vald krävdes att Andersson inte skulle få 175 eller fler röster emot sig. Hon klarade detta med minsta möjliga marginal -- 174 av riksdagens ledamöter röstade nej.

Strax före omröstningen stod det klart att Centerpartiet bestämt sig för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister, men att partiets ledamöter inte kommer att stödja regeringens budgetproposition i budgetomröstningen senare på onsdagen.

Därmed ser Magdalena Andersson ut att få regera på oppositionens budgetalternativ, som förhandlats fram mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

- Det ser ut som att högerpartierna kommer att få igenom vissa justeringar. Det klart att människor kommer att märka detta, säger hon och pekar bland annat på att det inte blir någon familjevecka, färre nya bostäder och fler arbetslösa.

Men i stort bedömer hon att det ändå till största del är regeringens budgetproposition som kommer att gå igenom. M-KD-SD ändrar budgeten på marginalen, enligt Andersson.

Hon får frågor om hon är besviken på att Centerpartiet och Annie Lööf inte stödjer regeringens budget. Varje parti får fatta sina beslut, är hennes svar, i sammanfattning.

- Centerpartiet har sagt att de är ett oppositionsparti och att vi är fria att förhandla med andra partier. Det är inte så att vi låser fast oss i ett samarbete med Vänsterpartiet under kommande mandatperiod, säger Andersson.

Men Centerns besked gör att Miljöpartiet nu behöver "ta sig en funderare" på om man kan regera med oppositionens budgetalternativ.

Magdalena Andersson får frågan om MP kommer att finnas med i den regering hon nu ska bilda.

- Ställ frågan till Miljöpartiet, säger Andersson.

Det är för tidigt att prata om en eventuell enpartiregering med enbart Socialdemokraterna, enligt Magdalena Andersson.

- Du går händelserna lite i förväg. Låt Miljöpartiet fundera, så tar vi det utifrån det sedan, säger Andersson.

Magdalena Andersson blir nu Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon säger att hon blev rörd när valet var klart.

- Det är klart att det känns speciellt idag, säger hon.

Magdalena Anderssons främsta prioriteringar som ny statsminister är att ta itu med problem kring segregation och gängkriminalitet, klimatförändringar och i välfärden.

- Jag står redo att leda en regering som gör det som krävs för att ta itu med detta, säger Andersson.

 

TT

1 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thorsten Schütte
Alla partier bör kunna enas om att inte verkställa högerns otidsenliga förslag att sänka drivmedelsskatterna. I stället kan den konstiga trafikförsäkringsskatten slopas, ett elegant sätt att stödja fordonsägarna, bibehålla miljöambitionerna och bli kvitt en onödig skatt!