300 församlingar har lämnat Metodistkyrkan

Cedrick Bridgeforth, i förgrunden, valdes i början av november till biskop i United Methodist Church, den förste öppet homosexuelle man som blivit biskop i kyrkan. Foto: Patrick Scriven

Splittringen i globala United Methodist Church fortsätter. I USA lämnar nu i strid ström mer teologiskt konservativa församlingar samfundet.

Som Sändaren berättat tidigare har United Methodist Church (UMC) kämpat med frågan om samfundet kan hålla ihop trots olika åsikter i frågor som rör hbtq. UMC fungerar som en kyrka över hela världen, vilket innebär att alla församlingar måste följa de gemensamma riktlinjerna.

Mer liberala församlingar i USA har krävt att samkönade vigslar ska införas och att homosexuella ska kunna tjäna som pastorer, något som konservativa i bland annat Afrika motsatt sig. De mer liberala amerikanska församlingarna har trots riktlinjerna valt en annan hållning gentemot homosexuella. Nyligen valdes också Cedrick Bridgeforth till biskop, den förste öppet homosexuelle man som blivit biskop i kyrkan.

300 församlingar har lämnat

I våras grundades Global Methodist Church, som en konservativ kyrka för församlingar som vill lämna UMC. Som många befarade har det lett till avhopp.

Nyligen beslöt 58 församlingar i delstaten Louisana att lämna UMC efter en omröstning. En av församlingarna som lämnade var St. Timothy i Mandeville, som har omkring 6000 medlemmar, där 92 procent av de som röstade för förslaget.

Nyligen lämnade också megakyrkan White’s Chapel i Texas. Enligt kyrkan är UMC idag en institution i kris, men församlingens pastorer uppmanade till fortsatt bön för UMC:

”Det är otroligt svåra dagar framöver för UMC, och arbetet som ligger framför dem är lika utmanande som nödvändigt.”

Enligt UMC har 300 församlingar i USA redan lämnat, och flera hundra kan vara på väg att ta samma steg.

UMC har omkring 30 000 församlingar enbart i USA. De många församlingar som lämnar innebär dock ett hårt slag mot UMC, som riskerar att förlora livskraftiga församlingar i USA och andra länder. I USA har metodismen länge varit på nedgång.

Equmeniakyrkan är affilierad medlem i UMC.

Fakta: United Methodist Church

United Methodist Church är den största metodistkyrkan i världen med drygt tolv miljoner medlemmar. Huvuddelen av medlemmarna finns i USA, men kyrkan växer i Afrika. Kyrkan har sina rötter i bröderna John och Charles Wesley teologi, de båda var verksamma under 1700-talet.

Jonatan Sverker

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.