Willow Creeks äldstekår avgår

Willow Creeks grundare Bill Hybels valde att säga upp sig efter sexuella närmanden mot en rad kvinnor. Nu ställer hela äldstekåren och huvudpastorn Heather Larson sina platser till förfogande med motiveringen att de borde ha tagit kvinnornas anklagelser på allvar.

I april slutade Bill Hybels som pastor i Willow Creek i Chicago efter anklagelser om sexuella trakasserier och maktmissbruk. Flera kvinnor hade då berättat om händelser som kan relateras till #metoo. Dessa tillbakavisades av Bill Hybels som valde att ändå sluta som föreståndare i församlingen, officiellt tidigarelade han sin pensionering.

Nyligen trädde Bill Hybels mångåriga kvinnliga assistent Pat Baranowski fram och berättade i en stor intervju i New York Times som hur Hybels återkommande gjort sexuella närmande. De nya avslöjandena ledde till att Willow Creeks nuvarande pastor, Steve Craig, sa upp sig med motiveringen att ha är kritisk till hur äldstekåren i församlingen har hanterat anklagelserna mot Bill Hybels.

I onsdagen, dagen innan den Global Ledarship Summit - den världsvida ledarskapskonferensen som Hybels en gång startade – meddelade alltså äldstekåren och huvudpastor Heather Larsson att de avgår. Enligt tidningen Christianity Today sa Missy Ramussen, en av församlingens äldste, att församlingsledningen helt litat på Bill Hybels och varit förblindande inför lidandet hos de kvinnor som utsatts för Bill Hybels övergrepp. Hon ber kvinnorna och församlingen om förlåtelse för det som skett.

Det kommer nu att tillsättas en oberoende utredning med betrodda, erfarna ledare som ska granska både Hybels och församlingsledningens agerande. Tidigare utredningar som gjorts har kritiserats för att församlingsledningen skulle ha haft alltför stort inflytande. Den här utredningen kommer att finansieras med medel som kommer utifrån.

Lennarth Hambre, ordförande för GLS-föreningen i Sverige, fanns på plats i Chicago när församlingsledningen tillkännagav sitt beslut. Han var där tillsammans med ett 40-tal andra svenskar för att delta i ledarkonferensen som riktar sig till pastorer, företagsledare och entreprenörer.

– Med den samlade kritiken som nu framkommit får man konstatera att det är ett ledarskapshaveri för Bill Hybels. Konsekvenserna för de nya pastorerna, äldste och hela församlingen är mycket omfattande. När hela ledningen avgår finns det mycket smärta och sorg, men genom de beslut som tagits de senaste dagarna finns trots allt möjlighet till omstart, säger han.

GLS-föreningen i Sverige gick tidigare i år ut med ett meddelande där man poängterade att kommande GLS-konferenser och andra åtaganden från svensk sida skulle bli helt avgörande av hur Willow Creeks ledarskap kom att hantera den turbulens och alla anklagelser som riktats mot församlingsledningen.

I början av 2019 kommer en ny GLS att genomföras i Sverige. Hur den kommer att påverkas av de uppmärksammade händelserna i Willow Creek återstår att se.

– I slutändan är det de lokala församlingarna som avgör om de fortfarande har förtroende för GLS och vill vara en del av detta eller kliva av, säger Hambre.

Hur ska man då i ljuset av vad som nu skett se på Bill Hybels och de personer som omgett honom och som inspirerat hundratals församlingar världen över? Lennarth Hambre menar att man både måste vara kritisk mot Hybels ledarstil, men samtidigt se att Willow Creeks församling är så mycket mer än dess pastorer och äldstekår.

Fakta: Sökarvänlig kyrka

Willow Creek i Chigaco startades Bill Hybels och Dave Holmbo på 1970-talet. De ville hitta ny sätt att vara kyrka för att nå ut till människor. Grundstenen blev smågrupper där människor med gemensamma intressen eller problem träffades. I genomsnitt samlar man 26 000 personer varje helg. Församlingen har under åren väckt stort internationellt intresse och många församlingsledare har besök Chicago för att låta sig inspireras av den sökarvänliga kyrkan.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne