William Cavanaugh om frälsning

Den amerikanske teologen William Cavanaugh, från katolska DePaul-universitetet i Chicago, är huvudtalare på Equmeniakyrkans kyrkokonferens.

Nu på torsdagen höll han seminarium på konferenstemat Ikläd er Kristus, med underrubriken Delaktighet och helighet i kyrkan.

Cavanaugh menar att uttrycket Ikläda oss Kristus inte ska tolkas i individuella termer, och att det är dags att ompröva kyrkans roll som ett hjälpmedel för att nå individuell helighet. Istället innebär begreppet ”ikläda oss Kristus”, enligt Paulus, att vara införlivad i Kristi kropp, det vill säga kyrkan. Frälsning handlar inte om en individuell prestation, eller räddning. I grunden innebär frälsningen, förklarar Bibeln, att återförena en skapelse som slitits sönder av synd och våld.

William Cavanaugh kommer att också att medverka i kvällsprogrammet i St Peters kyrka på fredag.

Annika Ahlefelt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Namn
Självklart är inte frälsningen någon prestation. Vi blir frälsta genom nåd. Vi har alla syndat och gått miste om härligheten från Gud. Men frälsning är en individuell räddning!!! Jag blir mörkrädd när jag läser hans tankar.Jag blir inte frälst genom att vara med i en kyrka. Det står inget i bibeln om någon kollektiv frälsning.
Sofia
"Frälsning handlar inte om en individuell prestation, eller räddning. I grunden innebär frälsningen, förklarar Bibeln, att återförena en skapelse som slitits sönder av synd och våld." Vad ÄR detta?! Det är ju rena villfarelsen!! Bibeln är klar och tydlig med det personliga ställningstagandet och att vägen är smal! Joh 3: 3 Jesus svarade: "Jag säger dig sanningen: Den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike." Apg 2: 37 "När de hörde detta högg det till i hjärtat på dem, och de frågade Petrus och de andra apostlarna: "Bröder, vad ska vi göra?" 38 Petrus svarade dem: "OMVÄND ER och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva.". Luk 13:24 "Kämpa för att komma in genom den trånga porten. Många, säger jag er, ska försöka komma in men inte lyckas". Matt 7:15 "Akta er för de falska profeterna. De kommer till er i fårakläder, men i sitt inre är de rovlystna vargar".

 

Till minne