Vineyardpastor skriver om sitt porrmissbruk

Vineyardpastor Torbjörn Freij, är en av redaktörerna för boken ”Vägar till befrielse – Från Ignatius till de tolv stegen", som i dag, fredag, presenteras på ett seminarium i Sankta Eugenia kyrka i Stockholm. Han skriver där om sin väg ur ett porrberoende.

Varför berättar du att du varit porrberoende och sexmissbrukare?

– Därför att det hjälper många och är väldigt vanligt i samhället. Traditionell själavård i all ära, men man måste också förstå missbrukets mekanismer. Jag var även arbetsnarkoman, ganska grav sådan.

– Det är så tydligt att många ser att det finns en väg ur beroendet.

Hur har livet utvecklat sig för dig?

- Jag gick i väggen för 15 år sedan och var djupt deprimerad. Det tog två år att bli avgiftad från att vara en offentlig person. Jag tampades med Ulf Ekman och KG Hammar på tidningen Dagens ledarsida. Det tog två år att bli av med känslan att det inte var konstigt att inte ha den uppmärksamheten med min egen bildbyline i tidningen.

Hur lyckades du bli fri från ditt missbruk?

- Jag gick till en läkare och började gå i tolvstegsprogrammet. Det gjorde mig nykter. Den ignatianska vägledningen gjorde mig frisk. Jag tillhörde en församling, Vineyard, som inte lägger fingrarna emellan.

- Efter ett år började jag jobba med rehabilitering, som jag hade en dröm om. Jag försörjde mig fram till pensionen på rehabilitering. Det tog några år innan jag var rehabiliterad. När man klipper porrsurfandet ökar sockersuget.

- Jag gick sedan ner från 120 till 90 kilo.

Vad gör du nu?

- Jag startade en bibelbaserad tolvstegsgrupp efter några år med missbrukare och anhöriga. Jag snubblade över Celebrate Recovery 2012 när jag träffade pastorn och författare Harry Månsus på en konferens. Det passade mig väldigt bra. Nu är jag 66 år, men jobbar heltid med Celebrate Recovery.

Hur undviker du att arbeta för mycket nu?

- Jag har en ansvarspartner som säger till mig när jag går upp i varv för mycket. Det krävs för att inte vara diskvalificerad att jobba inom Tolvstegsrörelsen.

Lennart Lundberg

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.