Vill se Equmeniakyrkan på Dansbandsveckan

Varför finns Equmeniakyrkan med på Almedalsveckan men inte på Malungs dansbandsvecka som samlar 40 000 personer? Det undrar Johan Wikström, teologistuderande och pastorskandidat i Equmeniakyrkan.

Johan Wikström skrev en tweet om i vilka sammanhang kyrkan bör synas. Tweeten fick långt större uppmärksamhet än han kunde ana.

– Ja, frågan har engagerat många. Jag skrev mitt inlägg utifrån en frustration över att kyrkan har en alltför intellektuell framtoning. Måste man göra en klassresa när man blir en kristen?

Johan poängterar att han inte har något emot Almedalsveckan, tvärtom skulle han vilja se en ännu större närvaro av kyrkorna där. Men samtidigt önskar han att Equmeniakyrkan skulle finnas med i fler icke-intellektuella sammanhang.

– Jag är själv uppvuxen i en familj där dansband var norm. Alla lyssnade på dansbandsmusik. Jag tror att steget in i en kyrka som har en mer intellektuell framtoning är allt för långt för medelsvensson. Stefan Löfven väljer bort Almedalen för att åka ut och träffa folk i landet. Equmeniakyrkan kanske skulle göra likadant och istället närvara på exempelvis Malungs dansbandsvecka.

Det är viktigt för kyrkan att kunna umgås med ”vanligt folk”, menar Johan Wikström. Att finnas i festivalsammanhang är ett sätt att öppna dörrar.

– Jag är starkt färgad av evangelisten John Hedlund, som jag skrivit min kandidatuppsats om. Han kunde sätta upp ett tält där det fanns många människor och samla stora skaror. Det kanske skulle kunna fungera i dag med. Jag hoppas att Equmeniakyrkans riksevangelister, som ju blivit fler det sista året, ska anta utmaningen att hitta vägar för att nå ut till människor.

Men Johan Wikström ser ingen motsats mellan att finnas på Almedalen eller Bokmässan och att evangelisera under festivaler som Sweden Rock eller Way out West. Alla sammanhangen behöver kristen närvaro, menar han.

Equmeniakyrkan har ingen policy för i vilka sammanhang kyrkan ska synas, enligt biträdande kyrkoledare Olle Alkholm. Det är frågor som man tar ställning till löpande. Han tycker att Johan Wikströms fråga är intressant och säger att det är fullt möjligt att kyrkoledningen kan ta upp frågan om Malungs dansbandsvecka nästa år.

– Det skulle absolut kunna ske på Equmeniakyrkans initiativ och i samarbete med lokala församlingar. Även om Equmeniakyrkan finns med på Almedalsveckan så är det inte så att vi tömmer ut våra krafter där, det mesta sker i samarbete med församlingarna på Gotland och med andra organisationer som Diakonia och SKR.

Olle Alkholm tycker det både är viktigt med evangelisation och att mötas i samtal med andra parter i samhället.

–Almedalen har blivit ett samtalstorg som jag tycker ger ett seriöst intryck. När det gäller Bokmässan har Equmeniakyrkan ingen tydlig närvaro, annat än genom enskilda personer, säger han.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.