”Vi vill bli befriande från islamska statens ideologi”

– Vårt folk är utsatt för ett nytt folkmord, säger Nicodemus Daoud Sharaf, syrisk-ortodox biskop från Mosul Han är kritisk mot sin egen regering och efterlyser omvärldens stöd för säkerhet och återuppbyggnad av Nineveslätten.

– Vi representerar kristendomens rötter i världen men vi är utsatta för ett nytt folkmord, precis som folkmordet på kristna 1915 i Osmanska riket. Om vi klipper av rötterna så dör trädet.

Det säger Nicodemus Daoud Sharaf, syrisk-ortodox biskop av Mosul, Irak, på Sverigebesök i samband med 102-årsminnet av folkmordet på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker.

– Det är en skam för världens regeringar att 125 000 kristna blev hemlösa över en natt. Vi stod där utan värdighet, utan mark och utan pengar. Men de har inte kunnat ta ifrån oss Gud i våra hjärtan.

En ytterst frispråkig biskop har tagit plats i förstakammarsalen i Sveriges riksdag i ett seminarium om säkerhet, trygghet och återuppbyggnaden av befriade områden från terrorgruppen Islamiska staten på Nineveslätten och Mosul.

Han berättar om de 125 kvinnor som kidnappats av IS. Om alla som frusit och hungrat i vinter. Barn och gamla som dött framför deras ögon. Kyrkor som totalförstörts.

– Är detta inte ett folkmord? frågar han de församlade.

– Vi har haft många presidenter och premiärministrar som besökt oss, men ingen från den irakiska regeringen. De har inte tid med oss.

– När jag ser mitt folk dödas mitt framför ögonen på mig kan jag inte vara diplomatisk. Vi tackar Gud för att Kurdistan har välkomnat oss men vi vill att världssamfundet och också Sverige ska ingripa. I dag säger de att vi redan är befriade, men befriade från vad? Vi vill att de ska befria oss från IS ideologi. Vi vill att de ska ingripa för att vi ska känna oss trygga och säkerställa säkerheten på Nineveslätten. Utan trygghet kan ingen återvända. Först när vi fått trygghet och säkerhet kan vi återuppbygga landet. Så vi behöver stöd för att vara vittnet till Kristus i världen.

Så visas en film där biskop Sharaf vandrar omkring i ruinerna efter en kyrka som förstörts av IS. I filmen utbrister han i förtvivlad gråt. Det blir tyst i förstakammarsalen.

– Det här är situationen för kristna och minoriteterna i Irak. Iraks regim ser inte detta. De har inte varit beredda att skicka en minister för att fråga hur vi mår. Om inte FN går in nu är det en skam för samhället.

Direkt efter sitt försvarstal för ett Irak präglat av mångfald, väljer Iraks ambassadör Baker Fattah Hussen att lämna salen. En lågmäld protest, men ändå en protest.

Biskop Sharaf får en fråga från publiken om hur han ser på Iraks framtid om tio år.

– Jag har svårt att tänka mig framtiden utan värdighet och utan en politisk förändring. Då kommer det inte att finnas ett liv i Irak för oss. Just nu lever vi i Kurdistan, men de är muslimer. Hur ska vi kunna leva där? Vi behöver en lag, en stark regering och garantier från världssamfundet

Inbjudare till seminariet var Robert Halef, kristdemokratisk riks-dagsledamot och syrisk-ortodox kristen med rötter i Turkiet. Han påminner om hur Sverige inte erkänt det pågående folkmordet av ättlingarna från folkmordet 1915. I dag finns kanske bara 250 000 kristna kvar i Irak.

Därför efterlyser han bland annat skapandet av en fredad zon, autonomi för kristna invånare på Nineveslätten. Men också ekonomiskt och humanitärt stöd under en övergångsperiod.

– Omvärlden har svikit de kristna i Irak. Jag kommer att fortsätta arbeta via riksdagen, EU och FN för att bejaka deras demokratiska rättigheter och mänskliga fri- och rättigheter, samt verka för deras fortsatta existens i sitt eget hemland Irak.

    Marie Starck

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne