"Vi är många som vill uttrycka vår frustration"

Idag går startskottet för kyrkornas Julupprop för en human migrationspolitik på initiativ av Sveriges kristna råd. – Vi är många som vill uttrycka vår frustration, säger Lasse Svensson, SKR:s ordförande och kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Juluppropet, som är en nationell namnisamling, startar fjärde advent och kommer att pågå fram till 31 januari.  Uppropets krav är att ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv, att praktiska hinder mot familjeåterförening ska undanröjas samt att ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro.

– Under det här året har det skett en drastisk förändring i svensk asyl- och flyktingpolitik, framför allt genom den restriktiva asyllagstiftning som regeringen röstade igenom i juni. Inför lagändringen var det många som protesterade, bland annat SKR. Nu ser vi hur den nya lagen slår framför allt mot barn och familjer som berövas sin framtidstro, säger Lasse Svensson.

Han känner inte alls igen sig när det från politikerhåll sägs att det finns ett brett folkligt stöd för nuvarande flyktingpolitik. Tvärtom har han fått många propåer från enskilda personer och församlingar att det är dags att göra något gemensamt för att uttrycka besvikelse och frustration.

 År 2005 genomförde SKR Påskuppropet för en humanare flyktingpolitik som samlade in 160 000 namn. Den här gången hoppas SKR på minst lika många namnunderskrifter.

– I våra församlingar får vi många berättelser och frågor från oroliga och förtvivlade människor. Det finns mycket ovisshet och väntan. Genom försvårad familjeåterförening uppstår onödigt obarmhärtiga situationer, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Beslutet att genomföra Juluppropet togs av en enig styrelse för SKR. Uppropet är undertecknat av 13 kyrkoledare.

– Inom Sveriges kristna råd samlas 25 samfund där alla de kristna traditionerna i vårt land finns representerade. Vi är inte alltid överens om allt, men när det gäller människor på flykt så är vi enade om att vi behöver agera, säger Karin Wiborn, generalsekreterare i SKR.

På www.juluppropet.se kan man skriva in sitt namn eller ladda ner utskriftsvänliga namnlistor. Lanseringen av uppropet sker i dag genom en sampublicering i fem kristna tidningar. Läs kyrkoledarnas inlägg på sidan 18.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas
Givetvis förutsätter vi att alla som undertecknar "juluppropet" också bidrar med finansieringen, t.ex. genom att sälja sina hus, sommarstugor, bilar, båtar, kapitalförsäkringar, mm. Vore bra om de kunde ange hur mycket de själva har bidragit med på samma hemsida. För det kan väl inte vara så att de anser att någon annan ska betala, ex. de som just nu svälter ihjäl runt om i världen, eller våra äldre som för undermålig vård och omsorg, eller de utsatta i vår närhet.

 

Till minne