Vem är ytterst ansvarig?

Vem har det yttersta ansvaret för säkerheten på ett läger? Frågan aktualiseras i morgon, onsdag då domen faller mot en ledare som misstänkts för vållande till kroppsskada efter en paddelolycka.

– För oss är frågor om säkerhet och krishantering ständigt aktuella, säger Unni Jonsson, kommunikatör i Equmenia.

Förra sommaren inträffade en allvarlig olycka på Ånnsjön i Jämtland under ett konfirmandläger. En av aktiviteterna under lägret, som anordnats i Svenska kyrkans regi, var kanotorientering. Kanoter kantrade och två av konfirmanderna blev liggande så länge i det kalla vattnet att de fick livshotande skador. Båda överlevde, men en av pojkarna har fått bestående men.

Händelsen har prövats juridiskt och under förhandlingarna i Attunda tingsrätt hävdade åklagaren att det är den tilltalade lägerledaren som hade det yttersta ansvaret för säkerheten. Försvaret hävdade å sin sida att det för just den här aktiviteten istället var den inhyrda kanotinstruktören som borde ställas ansvarig. Idag, onsdag, faller domen.

Sändaren har pratat med några erfarna lägerchefer i Equmenia/Equmeniakyrkan. De är överens om att det inte går att förebygga olyckor till 100 procent, men att säkerhetstänkandet måste genomsyra all verksamhet.

– Vi har haft konfirmandläger med inriktning på segling i många år och vi har – tack och lov – aldrig varit med om några allvarliga incidenter. Som ledare, och framför allt ansvarig lägerchef, har man ett stort ansvar att ta rätt beslut. Vi går bara ut på havet om det är bra väder och det måste alltid finnas en van seglare i varje båt. Dessutom har vi en följebåt, berättar Anne Grudeborn pastor i Equmeniakyrkan i Lerkil, som stått i ledningen för ett stort antal konfirmandläger.

Kim D Bergman, ungdomsledare i Rissnekyrkan i Sundbyberg, är även han en van lägerchef på Sjövik där eleverna på kristendomsskolan paddlar kanot. Här ställs krav på att alla ledare ska vara erfarna kanotister.

– Inför paddelutflykterna har vi utbildning och säkerhetsgenomgång med konfirmanderna. Som ledare tar vi på oss ansvaret att avbryta och ställa in om vädret inte är gynnsamt.

I Hemavan anordnar Equmenia konfirmandläger med bland annat glaciär- och grotturer. Det är aktiviteter som kräver högt säkerhetstänkande, säger Klas Johansson som varit ledare för omkring 15 konfirmandläger.

– För just de här aktiviteterna hyr vi in ledare med specialkompetens, men det är ändå lägerchefen som har det yttersta ansvaret. Alla ledare har erfarenhet av frilufts- och vildmarksliv. Man ska aldrig säga att något är helt säkert, därför är det viktigt att ha en beredskap om det oväntade händer.

Målet är att alla ledare inom Equmenia ska gå kursen Trygga möten som är en ledarutbildning med fokus på att skapa en trygg och säker verksamhet. Frågor kring krishantering och förebyggande arbete finns även med i scoutledarutbildningen Ska´ut.

Peter Karlbom, regional föreningsutvecklare i Equmenia, säger att regionen i alla sina kurser och arrangemang tydligt arbetar med att skapa en medvetenhet omkring risker och säkerhet.

– Både Equ-menia och Equ-meniakyrkan arbetar med och har krisplaner, dock finns ingen manual för säkerhetsfrågor. En sådan skulle ytterligare kunna underlätta arbetet kring riskbedömningar och säkerhet, säger han.

Lägercheferna som Sändaren pratat med har svårt att se att en liknande händelse som den med konfirmanderna på Ånnsjön skulle kunna hända i ett Equmenia-sammanhang.

– Men om en olycka trots allt händer så ska vi veta att vi har gjort allt för att förhindra den, men också hur vi ska agera i en krissituation, säger Anne Grudeborn.

Christina Larsson

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.