Velllinge vill ha tiggeriförbud

Kommunstyrelsen i skånska Vellinge föreslår nu tiggeriförbud i fyra centrala områden i Vellinge, Höllviken och Skanör. – Det är en signal också till riksplanet, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M).

Moderaterna har egen majoritet i den skånska kommunen, så förslaget kommer att gå igenom. Även Liberalerna är positiva.
Vellinge har inte ovanligt många tiggare, men Carina Wutzler säger att hon fått många signaler om att tiggeriet ställer till problem.
– Det är allt från att människor tycker sig hindrade från att gå in i butiker eller känner sig påhoppade, till att tiggarna uträttar sina behov i anslutning till offentliga platser, säger hon till TT.
Carina Wutzler tycker frågan är så viktig att hon är beredd att driva den i domstol, om länsstyrelsen skulle motsätta sig att Vellinge inför tiggeriförbud i den lokala ordningsstadgan. År 2011 var Sala den första kommunen i landet som införde förbud mot tiggeri på allmän plats. Detta satte Länsstyrelsen i Västmanland stopp för, eftersom ett förbud inte ansågs förenligt med ordningslagen.
SKL:s (Sveriges kommuner och landsting) jurister har kommit fram till att möjligheterna till ett förbud mot tiggeri, enligt de lokala ordningsföreskrifterna, är begränsade, men troligen finns.
"Framförallt torde det finnas en möjlighet att förbjuda tiggeri på livligt trafikerade platser, såsom exempelvis vid gallerior där ett stort antal personer passerar eller vid omstigningsplatser för kollektivtrafik", skriver SKL i en nyligen författad promemoria till stöd för kommuner som funderar kring de här frågorna.
Detta har Vellingepolitikerna tagit fasta på genom att inte föreslå ett generellt tiggeriförbud, utan i stället begränsa det till några avgränsade områden.
Men förslaget väcker protester.
Miljöpartiets ordförande i Vellinge, Angela Everbäck skriver i en debattartikel i Sydsvenskan: "Att förbjuda tiggeri utanför affärerna i Vellinge kommun förändrar inget för dem som känner sig tvungna att tigga. Däremot är risken stor att Vellinge åter förknippas med främlingsrädsla och avståndstagande”.
Carina Wutzler hoppas att Vellinges förslag ska väcka nytt liv i frågan på riksplanet.
– Jag tycker att hela tiggerifrågan behöver lyftas utifrån de här människornas utsatthet. Det är också ett signalvärde till riksplanet att man behöver ta tag i frågan.
Den som vill stödja dem som tigger kan i stället göra detta via ideella organisationer som verkar i tiggarnas hemländer, anser Carina Wutzler.
 
Cecilia Klintö/TT
 
 

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice