Växande antisemitismen väcker oro

Den växande antisemitismen i Sverige väcker oro på internationell nivå. Statsminister Stefan Löfven har fått frågor från World Jewish Congress. I sitt svar tar han upp regeringens åtgärder för att skydda den judiska församlingen och lovar fortsatta krafttag.

I ett svarsbrev skriver statsministern att han lovar fortsätta bekämpa antisemitismen och alla former av rasism, hat och diskriminering med full kraft.

I brevet till Robert Singer, verkställande direktör och vice ordförande i World Jewish Congress i New York, tar Stefan Löfven upp vad regeringen hittills har gjort. Bland annat att Säpo fått ökade resurser och att ett svenskt centrum mot terrorism har skapats.

Stefan Löfven skriver att den svenska polisen etablerat demokrati- och hatbrottsenheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dessutom har regeringen fördubblat det statliga stödet för att stärka säkerheten kring byggnader och lokaler som används av religiösa organisationer.

Aron Verständig är ordförande i Stockholms Judiska församling och i Judiska centralrådet i Sverige. Han tycker Stefan Löfvens svarsbrev är bra och det är viktigt att statsministern och regeringen tar frågorna om antisemitism på allvar. Men samtidigt säger han att orden måste övergå i konkreta åtgärder. Som förslaget om att utreda ett förbud mot nazistiska organisationer.

– Det tycker jag är ett steg i rätt riktning, säger Aron Verständig som samtidigt anser att man behöver ett ökat polisskydd vid de judiska institutionerna samt ökade bidrag för de judiska institutionernas eget säkerhetsarbete.

Det var den 18 juni 2018 som Robert Singer vid World Jewish Congress i New York skrev ett brev till statsminister Stefan Löfven där han uttryckte stor oro över mer frekventa signaler om upptrappat våld och antisemitism i Sverige. Robert Singer efterlyste åtgärder för att skydda den judiska församlingen.

I brevet skrev Robert Singer att han var särskilt oroad över att den judiska föreningen i Umeå tvingats lägga ner på grund av upprepade hot, trakasserier och vandalism av den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

 

Till minne

Söndagsservice