Varning för EU:s nya asylsystem

Arton idéburna organisationer, bland annat Sveriges kristna råd, varnar för att EU:s asylsystem riskerar att omöjliggöra permanenta uppehållstillstånd. I en debattartikel i Aftonbladet kräver de att regeringen tar strid och säkerställer att Bryssel inte reglerar bort Sveriges möjlighet att "återgå till en human asyllagstiftning".

Bakgrunden är att Europaparlamentet i torsdags började förhandla om flera av de förslag som ligger till grund för EU:s nya gemensamma asylsystem. Till exempel om en begränsning för alla EU-länder att bevilja permanenta uppehållstillstånd till flyktingar och alternativt skyddsbehövande.

Organisationerna menar att det i sin tur påverkar möjligheten till familjeåterförening och om förslaget går igenom så blir delar av Sveriges tillfälliga asyllagstiftning blir permanent.

– Ända sedan regeringen stramade åt asyllagstiftningen förra året har Forums medlemmar som ingår i vårt asylnätverk vittnat om dess allvarliga konsekvenser och krävt att lagen rivs. Nu höjer vi rösten igen, säger Göran Pettersson, generalsekreterare för Forum-idéburna organisationer med social inriktning. 


I debattartikeln står att de  "är mycket oroade över utsatta barn och unga som kommit hit ensamma eller som skiljts från sin familj på vägen. Barn blir lätt offer för våld och övergrepp. Svenska barnläkarföreningen slår fast att tidsbegränsade uppehållstillstånd slår hårt mot traumatiserade barn".

Nu kräver alltså de 18 idéburna organisationerna att regeringen säkerställer att det inte blir verklighet.

 

 

I en debattartikel i Aftonbladet kräver de att regeringen tar strid och säkerställer att Bryssel inte reglerar bort Sveriges möjlighet att "återgå till en human asyllagstiftning".

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Thomas
Hur kan man påstå att Sverige har och har haft en human asylpolitik! Utåt sänder man signaler att ALLA är välkomna, men när människor söker sig hit så inkvarteras de i tillfälliga boenden där de sedan snällt ska vänta, inte i veckor, inte i månader utan i år, utan att veta om de verkligen får stanna eller ej! Och när de väl har rotat sig, barnen går skolan, lär sig svenska, då får de besked om att de inte får stanna! Nej, sanningen är att den svenska s.k. asylpolitiken är grym, hänsynslös och kan betraktas som ren slavhandel. Exempelvis så klagar nu vissa kommunledningar på att de inte får lika många asylsökare längre, vilket har en negativ påverkar på ekonomin! När du bjuder hem en vän att stanna i ditt hem några dagar, så förbereder du dennes vistelse så att den blir så angenäm som möjligt, på samma sätt måste asylinvandringen se ut. Kan du inte uppfylla detta krav, så säger du NEJ, redan vid gränsen för att inte orsaka mer lidande än nödvändigt. Och kom inte och säg att alla som vill komma hit (oavsett orsak) har rätt att göra så. Det finns inga lagar som beskriver att alla människor som föds på vår jord har rätt att bo i detta land.
Sven Andersson
Thomas, var drar du som troende/kristen gränsen för Guds rike? För att blott ta ett exempel som kyrkans upprop och artikeln berör: Drar du gränslinjen tvärs igenom familjer så att de splittras mitt itu? Slutligen, med vems mandat gör du det?!
Thomas
Så Sven, vad har Guds Rike med saken att göra, eller tror du att Guds Rike ligger i vårt land?
Sven Andersson
Ja, jag tror att Guds rike finns överallt där människor tar emot det eller går in i det! Som kristna är vi dessutom kallade att verka för detta gränsöverskridande rike, att vara dess ambassadörer - i försoningens tjänst - enligt Paulus, Jesu Kristi apostel (2 Kor 5:16ff).
Thomas
Just det Sven, det är precis vad jag menar. Guds Rike är inte av denna världen. Alltså inga fysiska gränser, utan, precis som du skriver, en försoning med Gud. Det är alltså INTE gränser mellan olika länder som Paulus talar om. För vilken skillnad gör det om någon vägrar ta emot Jesus i EU eller i Libyen, personen hamnar ändå i helvetet när de dör och sedan i eldsjön. Människorna blir inte frälsta bara för att de passerar en gränsstation, det fungera inte på det sättet, hur märkligt det än kan låta. Vi ska alltså evangelisera där människorna bor, eller sa Paulus: "För alla hedningar till Jerusalem så att de blir frälsta!"?
Sven Andersson
Jag tror att Gud och himlen är i gott skick. Det är vi människor och jorden som är i dåligt skick och behöver försonas. Vad den försoningen kan handla om får vi nog en god glimt om redan i bibelns första bok, Genesis, som från början till slut handlar om syskonrivalitet, från konfliken Kain-Abel via Isak-Ismael till den mellan Josef och hans bröder. På liknande sätt kan vi se att det var för Paulus när han mötte Jesus på vägen till Dammaskus - det handlade om en försoning med dem han tidigare förföljt. De kristna i Dammaskus hjälpte honom sedan att fly över stadsmuren i en korg. Detta är för mig vad Guds rike handlar om - inte att bygga murar utan broar och ännu hellre dukade bord som tydligt manifesterar Gudsrikets gränsöverskridande gemenskap. När allt kommer omkring är det också vad vår kristna dopbekännelse förpliktar oss till: “Nu är ingen längre jude eller grek” (Gal 3:28). Jesus Kristus är en ny Adam, för en ny försonad mänsklighet. Härmed avrundar jag denna tråd och önskar dig, Thomas, en riktigt god helg.